În 2010, utilizarea energiei solare pentru a fierbe un ceai ar fi costat aproximativ 0,03 lire sterline. Până în 2020, conform estimărilor echipei de cercetare de la UBS, costul va fi scăzut la jumătate. Până în 2030, costul ar putea fi atât de aproape de zero, încât energia ar putea fi considerată gratis. Aceasta este o veste bună pentru planetă, și probabil și pentru economie. Energia abundentă, ieftină și curată poate avea multe utilizări. Iar energiile regenerabile ar putea fi în curând mai ieftine decât toate celelalte – ceea ce contribuie la un val de acțiuni corporative în sectorul energetic.
În prezent numărăm o duzină de utilități europene importante (aproximativ jumătate din numele din indexul sectorului) care au anunțat recent – sau au intrat în presă – cu achiziții, vânzări sau preluări care ar putea să schimbe în mod substanțial afacerile, conform Financial Times. Cea mai recentă mișcare a fost făcută de Orsted, companie specializată în domeniul energiei eoliene offshore, care a anunțat săptămâna trecută că va achiziționa Lincoln Clean Energy, vizând extinderea activității în SUA, în domeniul eolianului onshore.
Economia fundamentală a industriei se schimbă. Până recent, vântul și energia solară în majoritatea părților lumii s-au bazat pe subvenții generoase – ceea ce înseamna că energiile regenerabile puteau crește doar la viteza la care doreau guvernele.
Dar, în ultimul an, au apărut mari proiecte eoliene și solare care sunt viabile fără nicio subvenție sau credit fiscal. Acest lucru înseamnă că energiile regenerabile pot începe să crească la fel de repede pe cât le permite dezvoltarea tehnologică, mai degrabă decât în ritmul dorit de miniștrii energiei. Cel de-al doilea factor constă în faptul că guvernele taie subvențiile.
În cazul în care sunt disponibile subvenții, companiile trebuie să liciteze acum competitiv, iar atunci când subvențiile sunt eliminate, companiile pot totuși să liciteze unele împotriva altora pentru a asigura cele mai bune site-uri pentru proiecte. Acest model de licitație stimulează inovația și eficiența la un nivel în care nimeni nu se aștepta. În Marea Britanie, licitațiile au redus costul vântului offshore cu mai mult de jumătate în doar trei ani. În Germania, a contribuit la reducerea cu aproape jumătate a primei pentru energia regenerabilă începând cu 2015. Toate aceste presiuni asupra costurilor au un alt efect important: îi impulsionează pe dezvoltatori spre o nouă cursă globală la scală.
În primul rând, fermele eoliene și solare devin tot mai mari. Unele proiecte solare numără acum mai mult de un milion de panouri individuale, iar turbinele eoliene offshore pot fi mai înalte decât un zgârie-nori, cu lame care sunt de aproape 100 de metri lungime. În al doilea rând, companiile însele devin din ce în ce mai mari, deoarece încearcă să-și exercite mai multă putere de cumpărare pe lanțurile lor de aprovizionare și să strângă mai multe sinergii, date și expertiză de operare din portofoliile lor regenerabile. Într-un model global de licitație, câștigătorul trebuie să aducă toate aceste avantaje potențiale la masă. Acesta este motivul pentru care structura industriei va trebui să se schimbe.