###author###
În pofida mediului de reglementare ostil, pe fondul anunțării amânării unei importante părți a subvențiilor, regenerabilele din România au crescut cu aproape 57% până la finalul lunii octombrie, conform Transelectrica.
Avansul a fost în principal determinat de proiectele solare, care au fost de 13 ori mai numeroase față de începutul anului: de la 49 MW au urcat la 656 MW.
În același timp, proiectele eoliene au avut un avans ușor decelerat față de estimările anterioare, din cauza noilor tăieri de subvenții și a regimului legal instabil și neclar. Centralele eoliene au crescut cu 36,6%, de la o putere instalată totală de 1.800 MW, la 2.459 MW.
La acestea se adaugă microhidrocentrale de 501 MW şi centrale pe biomasă de 53 de MW, conform Agerpres.
Autoritățile au anunțat încă de la începutul anului trecut că intenționează să reducă schema-suport pentru producătorii de energie regenerabilă. Astfel, s-a decis ca o parte din certificatele verzi să fie amânate la plată, însă guvernul pregătește un nou set de măsuri legislative abia luna aceasta, pentru a fi aplicate din ianuarie 2014.
Conform unor surse guvernamentale, România și-ar fi depășit cota totală alocată conform Strategiei Europa 2020, iar subvențiile vor fi reduse drastic. Comisia Europeană va lua însă în calcul producția efectivă- și nu capacitatea instalată, la calcularea cotelor viitoare.