România ar putea instala în următorii ani peste 5.000 MW în noi capacități regenerabile, a spus Sebastian Enache, Business Development Manager și membru al consiliului de administrați al Monsson, în cadrul evenimentului online ”Soluții de energie curată pentru consumatori finali”, organizat de Energynomics pe 8 septembrie. Cei șase vorbitori invitați au conturat imaginea de moment și au precizat argumentele pe care se construiește încrederea că segmentul regenerabilelor va cunoaște o dezvoltare puternică în anii care vin. După prezentările inițiale, vorbitorii au răspuns întrebărilor venite din partea celor peste 240 de persoane înscrise în platforma online MyConnector. Evenimentul a fost susținut de EnergoBit, Wiren Energy și Photomate România.
Dancă: Până la sfârșitul anului se vor face contractările pentru programul Electric Up
Contractările pentru programul Electric Up ar putea fi făcute până la finalul anului, a afirmat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, în cadrul evenimentului, oferind IMM-urilor din domeniul HoReCa posibilitatea să acceseze o finanțare nerambursabilă de până la 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice și a stațiilor de încărcare.
“Vorbim de 477 de milioane de lei credite bugetare deja alocate pentru acest program”, a reamintit Dancă. “Vor fi finanțate sisteme cu putere instalată cuprinsă între 27 de kW și 100 de kW, fără autorizație ANRE suplimentară. Valoarea finanțării este cuprinsă între 30.000 euro și 100.000 euro, iar obiectivul nostru este să alocăm până la 200 milioane euro pentru acest tip de investiții. Nu este cu cofinanțare din partea beneficiarilor. Este grant nerambursabil 100% până în 100.000 euro”, a explicat Dancă.
Coroiu, EnergoBit: Este nevoie de electrificare la scară largă pentru reducerea emisiilor de CO2
Electrificarea la scară largă poate contribui la atingerea țintei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60% până în 2050 la nivelul Uniunii Europene, în condițiile în care combustibilii fosili sunt cei care contribuie cel mai mult la producerea acestor emisii, a declarat Mihaela Coroiu, Marketing Strategy Director, EnergoBit.
În piață din 1990, EnergoBit are o cifră de afaceri anuală de peste 65 de milioane de euro și circa 700 de angajați, dintre care peste 250 sunt ingineri. Compania s-a implicat în proiecte care implică energia regenerabilă încă din 2008 și este în măsură să ofere o gamă completă de servicii, după principiul “un singur furnizor pentru toate fazele proiectului”: proiectare, consultanță tehnică, producție de echipamente electrice, soluții de monitorizare și control, lucrări la cheie (fotovoltaice, microhidrocentrale, eoliene și cogenerare pe bază de biogaz și gaze naturale).
DESCARCĂ PREZENTAREA MIHAELEI COROIU
În perioada pandemiei, EnergoBit nu a constatat o încetinire a ritmului de tratament al investițiilor în energii regenerabile. “Proiectele angajate pentru execuție, în general proiecte mici de sub 1 MW, au continuat și s-au executat, iar proiectele mai mari, de peste 100 MW putere instalată, sunt în faza de proiectare”, a spus Mihaela Coroiu. “Investitorii mari tratează cu seriozitate aceste proiecte începând cu 2021, în condițiile în care politicile, reglementările și cadrul legislativ se vor alinia pentru a fi atinse țintele asumate”, consideră Mihaela Coroiu.
“Infrastructura de transport și distribuție a energiei electrice este esențială și fără această infrastructură nu vom putea beneficia de avantajele reale ale energiilor regenerabile”, a mai subliniat Mihaela Coroiu.
Dor Marian, Wiren Energy: Deocamdată, doar prosuming-ul mai generează proiecte noi
Wiren este implicată în instalarea a unor parcuri solare de sute de MW în Spania, iar anul trecut instalările au depășit 200 MW. În România, Wiren se concentrează pe proiecte de tip prosuming, singurele care mai susțin piața, în acest moment, a declarat Dor Marian, CEO la Wiren.
”Acoperim întreg spectrul de clienți din zona energiei solare, de la clienții rezidențiali – prosumatorii – la clienții mari, investitori în proiecte de largi dimensiuni. Ne ocupăm și cu dezvoltarea de proiecte de sute de MW. Avem o divizie de construcții parcuri fotovoltaice, fiind implicați, în momentul de față doar în Europa – avem proiecte în Spania, de peste 100 MW, iar anul trecut am închis cu proiecte construite și instalări de peste 200 MW. Avem acces la tehnologii din partea celor mai mari producători la nivel mondial. Am decis să ne concentrăm în special pe piața din România, în zona prosumatorilor, dar vizăm și marii producători. Momentan, marile proiecte de investiții în fotovoltaice lipsesc – ele vor porni în perioada 2021-2022, de îndată ce și cadrul legislativ ne va permite”, a spus el.
În România există peste 8 milioane de locuri de consum al energiei electrice, din care 4 milioane sunt în gospodării rezidențiale proprii, iar potențialul de dezvoltare al pieței este imens. ”Dacă ne gândim că 10-25% din proprietarii de case pot instala proiecte fotovoltaice, vorbim de gigawați provenind din proiecte între 3 și 5 kW”, a adăugat el.
Adrian Paraschiv, Photomate: Crește interesul consumatorilor pentru energia curată
Photomate, companie fondată în Cehia, este partener autorizat pentru distribuția invertoarelor solare Huawei încă din anul 2011, cu experiență vastă în aspectele tehnice, vânzări și asistență service, a spus Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate.
Photomate a intrat anul acesta pe piața din România prin deschiderea primului său birou din București și este Partener regional cu Valoare Adăugată (VAP) pentru invertoarele solare Huawei din Europa Centrală, țările estice și nordice, precum și un Partener de Service Certificat (CSP), a spus Paraschiv.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV
”Este un domeniu în care interesul consumatorilor pentru energie curată și cogenerare a devenit tot mai vizibil – ceea ce se simte și în solicitările clienților, dar și în discuțiile la nivelul Uniunii Europene. Clienții noștri de bază sunt instalatorii acestor sisteme, iar noi oferim soluțiile și echipamentele pentru a putea integra parcurile sau instalațiile fotovoltaice de la segmentul rezidențial și până la producția pe scară largă. Am livrat 967 de MW în Ucraina, 168 MW în Polonia și 116 MW în Ungaria, în 2019. Ne susținem clienții atât în perioada de pre-vânzare, cât și de post-vânzare, cu un focus crescut pe training, dar și prin suport și contact personal”, a mai spus el.
Peste 5.000 MW în noi capacități regenerabile
România ar putea instala în următorii ani peste 5.000 MW în noi capacități regenerabile, a spus Sebastian Enache, Business Development Manager și membru al consiliului de administrați al Monsson.
România a devenit o piață matură, iar companiile, produsele și serviciile pe care le regăsim acum pe piața românească sunt în mare măsură locale, a subliniat el. ”Sunt multe fabrici de panouri solare, de exemplu, în România și suntem și exportatori de know-how pentru piețele emergente. Dacă România trimitea anterior la cursuri externe experții, acum avem experți din regiune care vin la training la noi. Asta demonstrează faptul că nu numai asta e direcția dată de Green Deal, ci și faptul că România are o piață matură. Mixul energetic arată că în unele momente depășim 25% din producție prin regenerabil, iar partea de prosumeri crește, inclusiv prin programul AFM, care merge, mai încet sau mai repede. Acestuia i se adaugă programul Electric Up. Lumea începe să vorbească, să se familiarizeze cu domeniul, nu numai în cadrul companiilor mari, ci și în cazul consumatorilor casnici”, a spus Enache. ”În plus, eolianul offshore începe să fie foarte interesant în România, deja mari companii românești, de stat sau private, și-au arătat intenția de a investi în acest domeniu”.
În zona producției industriale există apetit pentru noi proiecte, însă legislația reprezintă, încă, o barieră. ”Dacă ar exista legislație, s-ar putea construi mâine cel puțin 2-3.000 de MW. Dacă ar exista infrastructură și acces la rețea, mâine s-ar putea construi încă 10.000 de MW”, a estimat Sebastian Enache.
”Cu siguranță există un pipeline de dezvoltare de cel puțin 5.000 de MW, pentru următorii ani. Există apetit, există investitorii, există banii și există și necesitatea, pentru următorii 5-6 ani”.
Adrian Borotea, RWEA: Există potențial pentru creșterea pieței de regenerabile
Avem o strategie energetică revizuită, care pune în valoare energia eoliană și solară. Țintele pentru anul 2030 asumate prin PNIESC sunt nu numai ușor de atins, ci și ușor de depășit, și credem că aceste ținte pot fi chiar mai generoase, a spus Adrian Borotea, vicepreședinte RWEA.
”Există potențial, există specialiști și dorință din partea investitorilor. Iar asta se vede în prețul energiei: cu cât mai multă energie eoliană și solară se injectează în sistem, cu atât prețul energiei la producție, respectiv la consumatorul final, este mai mic”, a spus Borotea.
”Analizând primul semestru al anului curent, constatăm că producția de energie eoliană a fost peste cea din cărbune, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, întrucât prețul energiei scade atât prin impactul direct, cât și prin evitarea costurilor certificatelor de CO2. Avem vești bune și dinspre Bruxelles, existând volume importante de fonduri europene care vor veni nu numai în sprijinul energiei eoliene sau solare, ci și pentru îmbunătățirea preluării de către rețelele de transport și distribuție a noilor capacități regenerabile.
Am avut ocazia săptămâna trecută să discutăm despre primele măsuri din Planul Național de Reziliență și Recuperare, care, într-o primă etapă, se referă doar la posibilitățile autorităților publice de a accesa aceste fonduri și, dintr-o primă discuție, am înțeles că în perioada următoare, aceste fonduri se vor adresa și companiilor, cu o alocare normală către energia regenerabilă și în special eoliană. Am discutat și problema capacităților offshore – acel draft de lege care se referă la dezvoltarea noilor capacități. Ne dorim ca, în cadrul RWEA să preluăm mingea ridicată la fileu și să promovăm, împreună cu părțile interesate, și acest sector”, a mai spus Borotea.
Asociația RWEA este în contact cu mai multe asociații similare din țările vecine, dar și din țari precum Franța și Polonia, în legătură cu proiectul Academia de Resurse Regenerabile. “Este o idee de succes pe care încercăm s-o finalizăm cu fonduri europene, astfel încât foarte curând minerii și toți cei care-și doresc să devină specialiști în energia eoliană și în distribuția de energie electrică să poată participa la cursuri, pentru a-și găsi apoi locuri de muncă interesante, atât în țară, cât și în străinătate. Credem că e o idee bună, care merită dusă la bun sfârșit, și, cu sprijinul autorităților și cu fonduri europene, o vom face”, a mai spus Borotea.
Conferința ”Soluții de energie curată pentru consumatori finali” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: EnergoBit, Wiren Energy și Photomate România.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog 240 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum 3M Romania, AB Instal SRL, ABB Asea Brown Boveri, Acord Exclusive, ACUE, ADITBI, AEEPM, AGERPRES, AGROFORENERGY S.r.l., AIIRFV, Aktron, Alpiq Energy SE, ALRO, AMBER Technologies, AMBIENT PERFORMER, ANRE, Aquaserv SA, ARAMIS GROUP, ArcelorMittal Hunedoara, Asociatia Patronala Surse Noi de Energie – AP SUNE, ASRO, Axpo Energy Romania, Azomureș, BCR, BF Romania, Biogaz Energy Herasti Srl, BIOTERPENA SYSTEM Ltd., Business France, Camera de comerț și industrie Româno-Britanică, CARANDA BATERII, CCTI – Centrul de Cercetări în Termodinamică și Informatică, CEC Bank, Celco SA, Centrica Bussines Solutions Romania SRL, CERTICORP SRL-D, CET-Nord SA, CG Electric Systems Huingary, Chimcomplex SA Borzesti, Chinook Consulting Services, CIECH Soda Romania S.A, Cluj Innovation Park, CMT Elect, CNE Cernavoda, Compania de apa SOMES Cluj, Complexul Energetic Hunedoara, Contras SRL, CREG AMERICA, CRH Ciment Romania, CSR, DEFENCE UNLIMITED NATO, DEFIGO, Delgaz Grid, Department of Energy, Technical University of Moldova, E.ON Energie Romania, ECI Projects, ECO DIMOS ENERGY SRL, Ecoenergia, ECOVIS CIURTIN & Associates, EDPR Romania, Electra Norte, Electrica, Electromagnetica, Electrotehnica Consult SRL, ELEDAN ALL SERV ENERGY SRL, Elsaco, Encon Smart Tech, Endava, Enel Green Power Romania, Enel X, Energie Finanzierung und Kapital, Energo ESCO, EnergoBit, Energoconsult, Energy Distribution Services, energy-serv, Eneria, ENERO, Enesa Solar, ENGIE Romania, EON Energie Romania SA, ESAPRO RO SRL, ESCOROM, Etex Building Performance, EUROELECTRIC, Ewind SRL, Eximprod Grup, Eximprod Power Systems S.A., Expense Reduction Analysts, EY, Forumul Inventatorilor Romani -Filiala Bacau, Garanti BBVA, GENERAL ELECTRIC SRL, GSP OFFSHORE, Hangzhou HollySys Automation Co., Ltd., Hidroelectrica, Hitachi ABB Power Grids, Hoiura Electro Contruct, Honeywell, HS TIMBER PRODUCTIONS, ICI, ICS PREMIER ENERGY DISTRIBUTION SA, IMSAT SA, INCDTIM, Industrial Reform Grup S.R.L., Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica, Investment Reports, ISPH PROJECT COMPANY, JLL, JustDesign, Kawasakai Gas Turbine Europe GmbH – Romanian Office, Krone Solar CEE SRL, LIGA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI HABITAT, LINCAS SRL, Linde, Marquardt Schaltsysteme S.C.S., MEN Industry Group, MET ROMANIA ENERGY SA, Metarom Industries, Michelin, Mircea cel Batran Naval Academy, MM Synergy Investment Consulting Group, MMC, Monsson, Nokia, Nova Power&Gas, OMV Petrom, ONV Law, OPM, partnerg-i Energy Consultants, Phoenix Contact SRL, Photomate, Photon Energy, PLIMOB SA, PREFAB SA, Primaria Municipiului Arad, PROCREDIT BANK, PROMELEK XXI SA, QETICS, Quartz Matrix, RADET Constanta, REPOM SRL, ROMGAZ SA, Rominterface Impex srl, Safetech Innovations, Saint Gobain, Schneider Electric, SDEE Mures, SDEE TG.MURES, Servelect, SGRE, Siemens SRL, SIMECOMED CONSULTING S.R.L., SIMEX SA, Smart Factor, SmartGrider Electric SRL, Solar Eco Systems, SOLSTAR ENERGY PRO SRL, SOMPLAST SA, SPOTING, Sunrise Trade SRL, TECHNOSAM SRL, Tema Energy, Three Seas Initiative Investment Fund, TimePal România, TMD FRICTION ROMÂNIA S RL, Total Energy Solutions, Tractebel Engineering, Trade Motion SRL, TRANSGAZ SA, Transilvania Energy Cluster, Unicredit Bank, UPRUC CTR SA FAGARAS, Uzinsider General Contractor S.A., Vertis, VESTCONSULT, VESTRA Industry, Weedoo-Mfc, Windelcon Partners srl, wpd, xelectrix-power, Zes Zollner Electronic.