Acasă » Regenerabile » Solar » EnergoBit ar putea renunţa la parcuri solare de 53 milioane de euro

EnergoBit ar putea renunţa la parcuri solare de 53 milioane de euro

8 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

Grupul EnergoBit din Cluj-Napoca va decide peste o săptămână dacă renunţă definitiv la investiţiile în construcţia de parcuri fotovoltaice, după ce anul trecut a oprit proiectele din cauza modificării legislaţiei în domeniu, a declarat Ştefan Gadola, unul din fondatorii grupului.

„Într-o săptămână vom decide dacă renunțăm definitiv la ele, unele mai sunt încă în analiză. Este vorba de șapte proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 30-35 MW”, a afirmat Gadola, citat de Mediafax.

Pentru construcția unui MW în panouri solare este necesară o investiție de aproximativ 1,5 milioane de euro, astfel că pentru instalarea a 35 MW costurile s-ar ridica la 52,5 milioane de euro.

El a adăugat că EnergoBit „merge înainte” cu proiectele de producției a energiei eoliene, care însumează o putere de 27,5 MW.

Compania EnergoBit a fost înfiinţată în 1990, fiind specializată în domeniul echipamentelor şi lucrărilor pentru industria energetică. Fondul polonez de investiţii Innova Capital a preluat, la finalul anului 2012, aun pachet reprezentând 53% din acţiunile EnergoBit.

Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a decis anul trecut că producătorii de energie regenerabilă vor primi mai puține certificate verzi. Pe lângă scăderea numărului de certificate verzi, Guvernul a hotărât să amâne, de la 1 iulie 2013, acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în energie verde.

În România se află în funcţiune centrale eoliene de 2.500 MW, reprezentând peste 10% din capacitatea de producţie a energiei electrice, și peste 700 MW instalați în panouri fotovoltaice.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *