EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și va contesta în instanță amenda aplicată de Consiliul Concurenței în cadrul investigației ce a avut ca obiect licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice.
Într-un comunicat de presă referitor la amenda aplicată de Consiliul Concurenței companiei EnergoBit S.A. pentru o pretinsă înțelegere de împărțire a unor licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice organizate de operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, EnergoBit S.A. își declară dezacordul față de concluziile la care a ajuns autoritatea de concurență. Compania precizează că pe parcursul celor doi ani de investigație, a furnizat autorității toate informațiile și explicațiile solicitate, arătând în mod clar și argumentat faptul că societatea nu a participat la înțelegeri anticoncurențiale, ci a avut un comportament corect în piață, încercând prin acțiunile sale să contribuie la creșterea competitivității pe această piață.
Comercializarea contoarelor electrice – 5% din cifra de afaceri
“În primul rând, dorim să subliniem că în analiza sa, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăți investigate, EnergoBit S.A. nu este un producător de contoare și echipamente de măsurare, ci doar un furnizor și integrator de soluții, participarea la licitațiile pentru echipamente de măsurarea energiei electrice depinzând în mod esențial de tipurile de contoare și capacitățile de producție ale furnizorilor externi”. De asemenea, mai spune EnergoBit, „Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înțelegeri neconcurențiale, riscându-și reputația, în condițiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aprox. 5%) din cifra de afaceri a societății”.
„În al doilea rând, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de specificitatea pieței de contoare și echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România. Gradul de tehnicitate și complexitate ridicat al proiectelor solicitate de distribuitorii de energie electrică, aspect reținut inclusiv de Consiliul Concurenței în raportul său, a condus în mod firesc la situații în care doar anumite produse îndeplineau cerințele tehnice, fiind necesare asocieri între jucătorii din piață. Justificate în mod obiectiv pe baza cerințelor caietelor de sarcini, participările în asociere sunt perfect legale, putând genera inclusiv efecte pro-concurențiale.”
Compania consideră că argumentele prezentate pentru susținerea asocierilor în care a fost implicată nu au fost luate în considerare de Consiliul Concurenței nu le-a luat în considerare.
“Întreaga investigație a fost construită fără a exista probe clare ale unui comportament anticoncurențial, ci doar simple declarații ale AEM S.A., liderul pieței de contoare și echipamente conexe din Romania, cu o cotă de aproximativ 70% din piață, care a obținut astfel din partea Consiliului Concurenței imunitate totală la amendă”. EnergoBit își exprimă surprinderea față de faptul că “autoritatea de concurență, contrar reglementărilor secundare referitoare la politica de clemență și jurisprudenței europene, care cer probe clare și precise, a renunțat la sancționarea celui mai important jucător din piață, acceptând simplele declarații/relatări din memorie ale reprezentanților acestei societăți drept probe ale unui pretins comportament anticoncurențial al celorlalți jucători. Astfel putem concluziona că AEM S.A. prin demersul său încearcă de fapt să limiteze capacitatea de ofertare a celorlalți competitori pe piața echipamentelor de măsurarea energiei electrice din Romania, urmărind eliminarea concurenței.”
În aceste condiții, EnergoBit S.A. va utiliza toate căile legale pe care le are la dispoziție și va contesta decizia de sancționare emisă de Consiliul Concurenței, urmând să dovedească că societatea a avut de fiecare dată un comportament corect la licitații, decizia de sancționare fiind neîntemeiată.