Acasă » Regenerabile » EnergoPower: Soluția optimă pentru eficiența energetică o reprezintă proiectele de energie distribuită

EnergoPower: Soluția optimă pentru eficiența energetică o reprezintă proiectele de energie distribuită

3 iulie 2023
Regenerabile
energynomics

Proiectele prin care companiile încearcă să atragă fonduri europene pentru investiții în eficiență energetică trebuie întocmite foarte bine, iar soluția pentru asigurarea acestui deziderat este producerea de energie în interiorul conturului de consum al beneficiarului, a declarat Mircea Bica, CEO al companiei EnergoPower din Cluj, în cadrul evenimentului “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Oradea de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

”Cel mai ieftin MWh e cel pe care nu îl consumi, dar trecând peste lozinca asta, (…) producția de energie distribuită și în special în interiorul conturului de consum este soluția în continuare. Sigur că asta poate să fie de preferat din surse regenerabile, dar și acolo unde există și altă cerere de energie în special termică sau trigenerare se pretează și soluții pe combustibil convențional”, a spus Bica.

EnergoPower, înființată în 2007, este activă în sectorul proiectelor de infrastructură energetică iar în prezent derulează studii de soluții pentru racordarea la rețea a sistemelor de producere a energiei. Compania a dezvoltat și un proiect-pilot de investiție proprie care presupune închirierea către prosumatori a instalațiilor fotovoltaice prin contracte pe zece ani.

Compania mai lucrează la un proiect de cogenerare pe gaz pe care îl dezvoltă alături de un partener. Proiectul presupune livrarea energiei termice în SACET, iar energia electrică urmează să fie folosită pentru servicii tehnice de sistem cu rezervă terțiară rapidă.

”În primul val de regenerabile toată lumea alerga după certificatele verzi. Acum se aleargă după fonduri europene. Tehnologia solară era supracompensată dar ulterior, prin anumite măsuri luate de azi pe mâine, multe certificate verzi au rămas nevalorificate. Alergatul după proiecte europene fără să ai un proiect bine făcut poate să ducă în continuare la proiecte care nu pot fi realizate sau care după ce vor fi implementate, exploatarea lor să nu dea rezultatele dorite”, a mai spus Bica.

Conferința de la Oradea a fost a doua dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *