Curtea de Apel Bucureşti a respins, joi, recursul Energy Holding împotriva sentinţei civile prin care s-a respins contestaţia formulată împotriva măsurii Euro Insol, administratorul judiciar pentru Hidroelectrica, de denunţare a contractului de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiat cu firma de energie în 2004, anunță un comunicat al companiei de stat. Decizia este definitivă și irevocabilă.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă pe 20 iunie 2012. După deschiderea procedurii, Euro Insol a început negocierile cu toţi traderii de energie în scopul alinierii preţului contractual (între 103-132 lei/MWh) la cel practicat pe pieţele de energie electrică, unde energia era tranzacţionată la preţuri duble faţă de cele din contracte (între 220-300 lei/MWh).
Vânzarea de energie electrică la preţurile din contracte a generat pentru Hidroelectrica doar în perioada 2006–2012 o pierdere cumulată de aproximativ 1,1 miliarde de euro, susține administratorul judiciar.
„În perioada de derulare a contractului, diferenţa dintre valoarea preţului mediu anual al Pieţei Zilei Următoare (PZU) şi valoarea contractuală a preţului energiei livrate firmei Energy Holding a generat în perioada 2006 – 31 mai 2012 o pierdere de 1,45 miliarde de lei. Prin denunţarea contractului cu Energy Hoding, Hidroelectrica a obţinut, până în prezent, venituri suplimentare de peste 550 de milioane de lei, ceea ce a permis Companiei să înregistreze un profit record de peste 2 miliarde de lei cumulat pe exerciţiile financiare 2013-2014 şi aproape 1 miliard de lei pe primele 10 luni din 2015”, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.