Acasă » Petrol și Gaze » Energy Policy Group și OMV Petrom cercetează captarea de CO2 într-un proiect finanțat prin Horizon 2020

Energy Policy Group și OMV Petrom cercetează captarea de CO2 într-un proiect finanțat prin Horizon 2020

energynomics

Proiectul ConsenCUS, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Horizon 2020, demarează la începutul lunii mai. În calitate de membru al consorțiului, Energy Policy Group (EPG) va propune politici prin care va fi implementată foaia de parcurs a proiectului, privind promovarea tehnologiilor CCUS ca vector de reducere a emisiilor de carbon în România și UE.

ConsenCUS este un proiect de cercetare aplicată în domeniul tehnologiei de captare, utilizare și stocare a carbonului (CCUS), ce va fi desfășurat la nivel european în intervalul 2021-2024. În România, un proiect pilot va fi implementat la rafinăria Petrobrazi a companiei OMV Petrom.

Obiectivul UE privind neutralitatea climatică până în 2050 presupune, în mod foarte probabil, captarea emisiilor de dioxid de carbon în sectoarele industrial și energetic, scrie EPG într-un comunicat de presă. Tehnologiile CCUS devin esențiale pentru industriile intensive din punct de vedere al emisiilor de carbon, printre care petrochimia, metalurgia, producția cimentului etc.

Obiectivul proiectului ConsenCUS constă în propunerea unei foi de parcurs pentru un viitor cu emisii net zero în sectorul industrial. Partenerii angrenați în acest proiect, prin specificul activității lor, acoperă întregul lanț valoric al dioxidului de carbon. Aceștia vor colabora timp de patru ani pentru a forma un cluster neutru din punct de vedere al emisiilor de carbonul, grație inovațiilor pe care le vor pune în practică.

ConsenCUS aduce inovații tehnologice în cele trei componente principale ale CCUS: (1) captarea carbonului, bazată pe absorbție alcalină, cuplată cu un design inovativ de celulă de electrodializă, aplicată în gazele de evacuare (flue gas) din trei instalații industriale europene; (2) conversia CO2 în acid formic și în alte produse potențiale pentru piața locală și regională; (3) încărcarea ciclică a dioxidului de carbon în formațiuni saline, zăcăminte depletate sau acvifere pentru stocare sezonieră, în plus față de stocarea subterană permanentă.

Căile de captare și conversie sunt, de asemenea, inovative din punct de vedere al utilizării doar a energiei electrice și a apei ca resurse consumabile, la standarde de eficiență energetică și a costurilor superioare celor actuale din industrie. În locațiile selectate vor fi analizate deopotrivă oportunitățile și provocările generate de clusterele de CO 2 în economie, precum și în ceea ce privește acceptabilitatea socială.

ConsenCUS reprezintă o inițiativă cu participare internațională, destinată inovării, cu o durată de patru ani, susținută de UE prin Horizon 2020 (H2020).

Consorțiul este format din Universitatea din Groningen, New Energy Coalition, Wetsus, Coval Energy (NL), OMV Petrom, Energy Policy Group (RO), Danish Technological University, Geological Survey of Denmark and Groenland, Danish Gas Technology Center, Aalborg Portland (DK) ), Universitatea Heriot- Watt, Universitatea Robert Gordon, OGTC Ltd, British Geological Survey (Marea Britanie), Centrul pentru Cercetare și Tehnologie Hellas, Magnesit Grecian (GR), Universitatea Zhejiang, Universitatea Shanghai Jiao Tong (CN) și Universitatea din Calgary (CA).

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent, specializat în politici energetice și climatice. Înființat în 2014, EPG reunește experți care conlucrează în proiecte internaționale de cercetare. EPG acordă o atenție sporită contextului mai amplu al politicilor europene și al tendințelor globale, în încercarea de a promova un dialog constructiv în rândul factorilor de decizie și publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *