În urma unui efort de circa doi ani de zile de cercetare-dezvoltare, Energy-Serv a obţinut înregistrarea cererii de patent/invenție pentru CHP-BATTERY (Baterie de cogenerare), la EPO (European Patent Organisation), cu nr. 17020199.0-160, la data de 2 august 2017. Sistemul inovativ CHP-BATTERY urmărește producția de energie electrică și termică (pentru încălzire) prin cogenerare, folosind drept „combustibil” energia eoliană. Sistemul se bazează pe transformarea energiei electrice eoliene în energie termică de înaltă temperatură, care se stochează și, ulterior, oricând, se re-transformă printr-o instalație de cogenerare în electricitate și căldură.
Potrivit Energy-Serv, randamentul total al sistemului este de 92-94%. Directorul societăţii Cătălin Dragostin a enumerat principalele avantajele ale sistemului, care răspunde la numeroase provocări cu care se confruntă România:
- furnizează energie termică curată și competitivă (reduce costurile cu energia termică și decarbonizează sistemele de termoficare – încălzire centralizată
- permite stocarea energiei electrice eoliene (responsabile de problemele de echilibrare și congestie în zona Dobrogei) și refolosirea ei, nu numai pe piața electricității, ci și pe piața de încălzire şi astfel contribuie la disiparea riscului operațional
- prin controlul cvasi-total al producției de energie electrică eoliană, necesitățile de echilibrare a sistemului devin cu mult mai mici. Gestiunea energie se poate optimiza, livrarea de energie electrică se poate face „la cerere”
- anulează total riscul „prognozei greșite” pe PZU pentru operatorii de ferme eoliene
- contribuie la scăderea consumului de gaze, cărbune și păcură pentru încălzire
- permite planificarea de noi capacități de energie eoliană, nu doar din punctul de vedere al energiei electrice, ci și din punct de vedere al încălzirii
- contribuie la reducerea costurilor de operare ale sistemului energetic prin posibilitatea optimizării fluxurilor de putere în sistem
Unul din elementele-cheie ale metodei constă în faptul că se utilizează tehnologii deja testate și operaționale chiar în România. Este vorba despre tehnologii de cogenerare bazate pe ORC (Organic Rankine Cycle) n utilizarea căreia Energy-Serv are experiență practică vastă, de peste 5 ani. Stocarea energiei termice se face prin încălzirea la temperatură ridicată (peste 400 de grade Celsius) a unor „blocuri de beton” (similar cu sobele de teracotă). Un alt element important ţine de faptul că se folosește un singur agent termic – uleiul termic, utilizat în multe alte aplicații, fapt ce conferă sistemului simplitate, economicitate și siguranță.
„Practic, se pot realiza centrale de cogenerare alimentate ‚cu vânt’, de 20 MWe și 80 MWt, suficient de mari pentru încălzirea unor orașe medii. Vă puteţi imagina că orașe din Dobrogea (Constanța, Mangalia, Tulcea etc) sau Brăila şi Galați pot fi încălzite sigur, curat și competitiv cu energie eoliană, noul ‚combustibil’!”, declară Cătălin Dragostin.
Energy-Serv a prezentat sistemul în acest an, la invitația DLR (German Aerospace Center-Institute for Thermodynamics) la un workshop Germania-Japonia, dedicat energiilor regenerabile, ținut la Stuttgart, între 25 şi 27 iulie.
„În prezent, sunt în pregătire proiecte de aplicare a acestui concept în țări din UE și din Orientul Apropiat și, sperăm că acest concept va stârni și interesul jucătorilor din piața de energie din România”, mai spune Cătălin Dragostin, directorul general al Energy-Serv.