Acasă » Evenimente Trecute » Energy Strategy Summit 2016 – ultima mare consultare a industriei pentru actualizarea strategiei energetice naţionale

Energy Strategy Summit 2016 – ultima mare consultare a industriei pentru actualizarea strategiei energetice naţionale

1 iunie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

Industria energetică din România resimte transformările profunde pe care noile tehnologii le impun în fiecare sector. Modificările de abordare la nivel statal forţează actualizarea modelelor de business, tot astfel cum realităţile din teren – preeminenţa consumatorului / cumpărătorului şi noile condiţiile de piaţă – trebuie transpuse rapid în politici comerciale şi practici concurenţiale, precum şi în cadrul de reglementare. În acest context, strategia energetică a României va fi finalizată pe 15 septembrie şi va include preocupările tuturor părţilor interesate, au subliniat înalţii oficiali guvernamentali prezenţi la a doua ediţie a Energy Strategy Summit, ultima mare reuniune publică a companiilor energetice active în România cu experţi, analişti şi decidenţi din Guvern şi organismele de reglementare.

Organizat de Wing Media Energy Consulting, prin energynomics.ro, pe 31 mai, la Palatul Snagov de lângă Bucureşti, Energy Strategy Summit 2016 a reunit peste 150 de participanți și s-a bucurat de prezența între speakeri a peste 20 de reprezentanţi de top ai companiilor şi ai autorităţilor cu responsabilităţi în industria energetică.

Ziua a fost deschisă de ministrul Energiei Victor Grigorescu şi Mihnea Constantinescu, ambasador pentru securitate energetică, în cadrul ministerului Afacerilor Externe. În plus faţă de ediţia din 2015, summit-ul din acest an a avut o secţiune distinctă dedicată echilibrării necesare dintre interesele naţionale ale României şi rolurile pe care energetica românească trebuie să şi le asume în regiune. E.S. Richard L. Morningstar, director fondator şi preşedinte la Global Energy Center, în cadrul Atlantic Council, a pus în context discuţiile, printr-un discurs care s-a concentrat asupra securităţii energetice și a mijloacelor necesare pentru a atinge acest obiectiv în România și în Europa în ansamblu. „România poate fi înţeleasă ca o replică în mic a Europei”, a sintetizat Richard L. Morningstar, fost trimis special al Departamentului de Stat american pentru chestiuni energetice în regiunea Eurasia, între 2009 şi 2012.

Interesele naționale ale României și rolurile sale regionale

Toate țările din zonă îşi menţin de ani buni şi îşi expun adesea ambițiile de a deveni hub-ul energetic al Europei de sud-est. Fiecare stat candidat are argumentele sale, dar cele mai multe dintre ele nu dispun nici de capacitatea financiară, nici de soliditatea administrativă pentru a deveni un astfel de actor regional important. Şi totuşi, cu pieţe din ce în ce mai interconectate, cu nevoi și adversități foarte asemănătoare, fiecare jucător național ar trebui să încerce să-şi echilibreze provocările din plan intern cu oportunitățile venite din afară.

Au luat cuvântul, într-un dialog moderat de Bogdan Văduva, partener KPMG:

  • Cristian Buşu, secretar de stat în cadrul ministerului Energiei
  • Ciprian Alic, Director Departament Accesare Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale, Transgaz
  • Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica
  • Liviu Ilaşi, director general Conpet
  • Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industriei şi Servicii din cadrul Camerei Deputaţilor, Parlamentul României

Securitatea energetică în contextul Uniunii Energetice a Uniunii Europene

Tema securităţii energetice a revenit în a doua sesiune de discuţii a zilei, cu numeroase luări de poziţie referitoare în principal la sectorul de petrol şi gaze. Valeriu Binig, partener EY, a moderat dialogul la care au luat parte:

  • Radu Dudău, directorul EPG şi consilier al ministrului Energiei pe strategia energetică
  • Sorin Gal, director general în cadrul ANRM
  • Mark Beacom, vicepreşedinte RBSTA
  • Artur Stratan, preşedinte ROPEPCA
  • Virgil Metea, director general Romgaz
  • Varinia Radu, partener CMS
  • Corneliu Bodea, director general Adrem şi preşedintele CRE

Echilibrul dintre sustenabilitate şi competitivitate

Din ce în ce mai mult, viitorul înseamnă electricitate – extrasă din resurse convenționale și regenerabile. Noi modele de afaceri apar în toate domeniile, de la generare și depozitare, la transport, distribuție și comercializare. Inovarea și flexibilitatea sunt direcțiile cele mai plauzibile de urmat, în condiţiile în care clienți tot mai informați și mai implicaţi cer parteneri tot mai prietenoși din rândul industriei. Constrângerile de mediu sunt atât provocări majore, cât și oportunități uriașe, iar toate acestea au un impact asupra poziționării actorilor instituționali, a întreprinderilor și a potențialilor investitori de pe piața de energie.

Gabriel Avăcăriţei, redactor şef energynomics.ro, a moderat ultima parte a Summitului pentru strategie energetică, în care i-a avut alături pe:

  • Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE
  • Istvan Jakab, secretar de stat în cadrul ministerului Mediului, preşedintele AFM – Administraţia Fondului pentru Mediu
  • Vasile Iuga, partener PwC România
  • Silvia Vlăsceanu, director executiv ACUE
  • Frank Hajdinjak, director general E.ON România
  • Bogdan Balaci, director general Philips Lighting
  • Enrico Perini, director general Romstal

Obiectivul principal al Summitului pentru Strategia Energetică a fost să aducă ultimele contribuţii din partea mediului de afaceri la proiectul strategiei energetice naționale. Discursurile vor fi amplu reflectate prin intermediul platformei de comunicare energynomics.ro (site, revistă, evenimente) şi pe canalul de youtube al energynomics.ro.

În perioada următoare, echipa energynomics.ro va finaliza realizarea unui raport succint pe care îl va livra în mod oficial Guvernului pentru ca propunerile industriei să fie luate în considerare la elaborarea formei finale a strategiei energetice naționale.

A doua ediţie a summitului pentru strategie energetică organizat de energynomics.ro a reunit participanți din peste 60 de companii şi organizaţii active în industria energetică România, între care Academia Română, ACUE, Adrem, Aecom, AFEER, Aggreko, ArcelorMittal, ARPEE, Artmark, Bankers Petroleum, Bioenergy Suceava, Black Sea Oil&Gas, BMW Group, Can&Power, Casa de Traduceri, CEMS, CNR-CME, Conef Gaz, Conpet, Consiglieri, Contracting Engineering, DNVGL Germanischer Lloyd Austria, Doosan IMGB, E.ON Romania, Eaton, EFdeN, Ekkou, Emerson Process Management, Enel Green Power, Enel România, Enevo, Engie România, Envisan, Expert Petroleum, Geomed, Holzindustrie Schweighofer, Huawei, Jereh Group Europe Division, Kerui, Lukoil Petrotel, Maserati, Next Energies, NIS Petrol, Nuclearelectrica, O&GD Central Kft, OMV Petrom, Panfora Oil & Gas, Philips Lighting România, RBSTA, Repower, RET Utilaje, Ridge Tool Company, Romanian Energy Center CRE, Romgaz, Romstal, ROPEPCA, SGS Romania, Sixt New Kopel, Super Lit, Switch Solar, TCE Technology, TDR Energy, Tiriac Energy, Transgaz, Universitatea Petrol Gaze Ploiesti, Valrom, Vermilion Energy.

Alături de aceştia, au participat şi reprezentanţi ai sectorului de audit și consultanță, dar şi avocaţi specializaţi în sectorul energetic şi lideri ai mediului financiar şi diplomatic precum Ambasada Rusiei, Ambasada SUA, Atlantic Council – Global Energy Center, CMS, DLA Piper Dinu SCA, Ernst & Young, Horvath & Partners, KPMG, PeliFilip, PriceWaterhouseCoopers, Serban & Musneci.

Toți cei prezenți s-au bucurat de atmosfera unică a Palatului Snagov. Energy Strategy Summit 2016 a fost produs de energynomics.ro cu sprijinul Adrem, Can&Power, Chivas, Conpet, Enel, Enevo Group, E.On România, Lukoil, Maserati, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Philips Lighting, Ridgid, Romgaz, Romstal, SGS România, Transgaz.

Energy Strategy Summit 2016 s-a bucurat și de susţinerea a numeroși parteneri strategici, între care ACUE, COGEN, CRE, EFdeN, RBSTA, RPIA, RWEA, ROPEPCA și EPG. Bursa, Business Review, Invest Energy, Jurnalul de Afaceri, Energy Center, Focus Energetic, Infomediu Europa şi Focus Instal au fost partenerii media.

Revista-nr-11În cadrul evenimentului a fost lansat numărul doi din 2016 al revistei energynomics.ro Magazine. Încă 184 de pagini, în format integral bilingv și design atrăgător, pentru a surprinde tendințele și temele esențiale ale industriei energetice românești: știri, analize și opinii din partea unor personalități direct implicate în decizia la nivelul reglementatorilor și al companiilor celor mai dinamice.

În această ediție se regăsesc între altele articole și interviuri cu Mariana Gheorghe (OMV Petrom), Richard L. Morningstar (Atlantic Council), Mircea Pătrăşcoiu (Electrica Furnizare), Aristotel Jude (Ministerul Energiei), Marcel Nicolaescu (Elcen).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *