Acasă » Regenerabile » ENEVO și-a dublat cifra de afaceri, portofoliul avansează la 400 MWp

ENEVO și-a dublat cifra de afaceri, portofoliul avansează la 400 MWp

14 aprilie 2025
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Grupul ENEVO a marcat o dublare a cifrei de afaceri în 2024, iar portofoliul de proiecte de parcuri solare și stocare a ajuns la 400 MWp instalați și în curs de instalare, susține Răzvan Copoiu, Deputy CEO, ENEVO Grup, în cadrul unui interviu oferit Energynomics. “Ne-am consolidat prezența internațională în Europa și Orientul Mijlociu, unde avem deja colaborări solide”, afirmă Răzvan Copoiu.

 

Care sunt principalele investiții și proiecte ale Grupului ENEVO în 2024 și care sunt principalii indicatori urmăriți în 2025, în România, dar și pe plan extern?

Anul 2024 a fost unul excelent pentru ENEVO Group, marcând o dublare a cifrei de afaceri față de 2023, datorită proiectelor și dezvoltării accelerate. Ne-am extins semnificativ portofoliul de energie regenerabilă, cu peste 400 MWp în dezvoltare pentru proiecte fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei. De asemenea, ne-am consolidat prezența internațională în Europa și Orientul Mijlociu, unde avem deja colaborări solide. În paralel, echipa ENEVO a ajuns la 300 de specialiști în diverse domenii, consolidând expertiza noastră în energie regenerabilă, automatizări și securitate cibernetică. O realizare importantă a fost lansarea și dezvoltarea platformei SENTRY.OT, destinată protecției infrastructurilor critice de energie. Pentru 2025 și pe termen mediu, ne propunem să accelerăm expansiunea internațională, să dezvoltăm noi subsidiare și să creștem echipa în domenii cheie. Țintele cheie sunt atingerea a doua praguri importante pentru noi, cifra de afaceri de 100 milioane euro si 1 GW instalat. Digitalizarea, eficientizarea operațiunilor și consolidarea parteneriatelor vor rămâne priorități strategice pentru creșterea sustenabilă a companiei.

 

Care au fost principalele motoare ale creșterii înregistrate anul trecut

În 2024, ENEVO a înregistrat o creștere semnificativă în domeniul energiei regenerabile, în special în dezvoltarea proiectelor fotovoltaice. Automatizările și sistemele de management al energiei au avut, de asemenea, o evoluție importantă, prin integrarea SCADA și a soluțiilor bazate pe inteligență artificială pentru optimizarea eficienței energetice. Un alt segment de creștere a fost securitatea cibernetică, odată cu dezvoltarea și implementarea platformei SENTRY.OT, menită să protejeze infrastructura critică din energie. Totodată, expansiunea internațională a fost un factor important, consolidând prezența companiei pe piețele din Europa și Orientul Mijlociu, cu proiecte in Elveția, Germania, Bulgaria, Cehia si Arabia Saudita.

 

Cum ați resimțit principalele schimbări survenite în costuri (CAPEX) și materii prime și în viteza de dezvoltare a proiectelor?

În general, costurile de capital au fost influențate de creșterea prețurilor la echipamentele pentru energie regenerabilă, dar și de volatilitatea lanțului de aprovizionare global. Viteza de dezvoltare a proiectelor a fost afectată de reglementările în schimbare, în special în piețele emergente, unde procesele de autorizare sunt mai lente. Adoptarea tehnologiilor digitale și utilizarea inteligenței artificiale au contribuit la optimizarea execuției proiectelor, reducând întârzierile și costurile operaționale.

Particular, în cazul ENEVO, viteza de dezvoltare a proiectelor este atuul nostru principal, clienții chiar solicitându-ne în mod expres viteza de execuție, în detrimentul negocierii unui preț mai mic.

Concluzionând, indiferent de schimbările din piață, ENEVO va continua să livreze doar soluții premium, calitatea fiind pentru noi cea mai importantă carte de vizită.

 

Cum s-a modificat randamentul investițiilor în ultima perioadă?

ENEVO Group este un actor de top în piața de EPC – contractor general, zona de investiții regăsindu-se la clienții noștri. Ca influență negativă directă în profitabilitatea companiei putem aminti de eliminarea deducerilor de taxe din construcții, ENEVO având peste 100 de angajați implicați în activitatea de construcții-montaj. Expansiunea internațională și accesul la piețele mature oferă oportunități de creștere cu un mix de oferte ce asigură în continuare o profitabilitate bună.

 

Care este ritmul și volumul dezvoltărilor de proiecte în România față de CEE și față de UE în ansamblu?

În România, dezvoltarea proiectelor este accelerată de tranziția energetică, dar afectată de birocrație și de schimbările legislative. Comparativ cu restul regiunii CEE/SEE, ENEVO adoptă o strategie mai agresivă, având în vedere potențialul de creștere ridicat. În Uniunea Europeană, ritmul dezvoltării este dictat de reglementările stricte privind decarbonizarea și tranziția către energie regenerabilă, ceea ce creează atât oportunități, cât și provocări pentru companiile din domeniu. România pare, la momentul actual, cea mai dinamică piață pentru ENEVO.

 

Cum vedeți evoluând mecanismul CfD și influențele lui în piață? Dar evoluția segmentului PPA?

Mecanismul CfD (Contracte pentru Diferență) poate aduce stabilitate investițiilor în regenerabile, dar este esențial să fie calibrat corect pentru a menține un echilibru între producători și consumatori. În același timp, încep să apară PPA-urile (Power Purchase Agreements), oferind independență față de fluctuațiile pieței spot și asigurând un flux de venituri predictibil pentru proiectele regenerabile. Aceasta este soluția pentru o dezvoltare energetică sustenabilă, lucru certificat de  piețe mature precum cele din Germania și Marea Britane. Estimăm că această tendință va continua să se dezvolte pe măsură ce companiile mari caută soluții sigure din punct de vedere financiar pentru achiziția de energie verde; finanțarea acestora prin instituțiile bancare va deveni în curând o normalitate.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *