ENGIE Romania lansează, alături de EFdeN, stațiile de încărcare pentru trotinete și biciclete electrice rCharge, alimentate cu energie solară și concepute din materiale reciclate. Proiectul este realizat cu scopul de a aduce în atenția publicului soluții verzi de producere și utilizare a energiei electrice.
Începând cu 9 iunie vor fi amplasate două stații de încărcare a bicicletelor și trotinetelor electrice în București: una la intrarea în parcul Izvor, lângă stația de metrou, aceasta fiind deschisă publicului larg și o a doua, în incinta campusului Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din Bd. Pache Protopopescu, nr. 66, disponibilă studenților facultății.
Ideea originală a proiectului aparține unui grup de tineri profesioniști din ENGIE Romania, ca urmare a câștigării unui concurs intern, și a fost implementată de studenții voluntari ai organizației EFdeN, cu care compania a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe proiecte de sustenabilitate.
Stațiile rCharge cu energie verde sunt realizate din materiale reciclate. Acestea sunt construite din containere modulare reciclate, materialele utilizate fiind prietenoase cu mediul, iar finisajul pereților interiori, din resturi de lemn sau lemn refolosit din paleți și placaj. Încărcarea trotinetelor și bicicletelor electrice se realizează cu energie electrică verde, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale instalate pe acoperișul stației. Energia electrică verde produsă este stocată în baterii auto reciclate și recondiționate special pentru acest proiect.
Stația rCharge cu energie verde le oferă utilizatorilor o experiență prietenoasă cu mediul înconjurător prin:
- Acces la energie verde, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale, pentru încărcarea bicicletelor/trotinelor electrice;
- Integrarea conceptului de economie circulară prin utilizarea de materiale reciclate în construcția stației, recuperarea apei pluviale și reutilizarea acesteia pentru irigarea plantelor din stație, colectarea selectivă a deșeurilor în recipientele puse la dispoziție;
- Dezvoltarea unei soluții digitale, o aplicație dedicată, Charge here, prin care cei interesați își pot rezerva locul pentru încărcare și pot avea acces, în timp real, la informații cu privire la disponibilitatea celor 6 puncte de încărcare. Aplicația Charge here poate fi descărcată din Google Play, pentru dispozitivele care au ca sistem de operare Android;
- Crearea unui spațiu colaborativ de lucru, alimentat cu energie electrică verde;
- Conținut educațional prin afișaj informativ despre caracteristicile stației și evidențierea aspectelor de sustenabilitate.
”Reducerea impactului asupra mediului reprezintă o prioritate a strategiei ENGIE Romania și, în acest context, acordăm o importanță semnificativă dezvoltării de soluții cu emisii reduse de carbon. Lansarea acestui proiect susține această ambiție și are rolul de a oferi publicului larg acces la soluții sustenabile de producere a energiei electrice verzi și de mobilitate alternativă”, a declarat Nicolas Richard, CEO al ENGIE Romania.
”rCharge cu energie verde nu este doar un concept care promovează mobilitatea urbană, ci este un rezultat al unei colaborări multidisciplinare și multi-sectoriale, atât de importantă pentru a rezolva problemele complexe cu care ne confruntăm astăzi. Alături de partenerul nostru, ENGIE Romania, am contribuit la dezvoltarea și implementarea conceptului, iar cu sprijinul Primăriei Generale a Capitalei prin Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, am selectat cel mai potrivit spațiu pentru amplasarea stației”, a declarat Corina Fugaru, Project Director EFdeN.