Dezvoltarea sistemelor fotovoltaice este susținută preponderent de către prosumatorii persoane fizice, dar aceștia nu beneficiază de potențialul maxim al propriilor instalații fotovoltaice din cauza deselor dezechilibre din rețeaua de distribuție a energiei, a declarat Adrian Ienciu, Marketing Manager la compania Ensys, în cadrul evenimentului “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Oradea de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.
”Ne axăm pe prosumatori pentru că, din toată statistica, ei sunt motorul care duce piața și industria înainte. Sunt mulți GW, mulți MW care au ATR, dar real implementăm prosumatori. De la o lună la alta numărul prosumatorilor crește. Facem un studiu prin care contorizăm cei peste 3.000 de prosumatori pentru care am implementat soluții fotovoltaice și sesizăm foarte multe fluctuații pe rețea. Suntem în zona în care aceștia nu beneficiază la maximum de producția și randamentul unui sistem fotovoltaic”, a spus Ienciu.
El a adăugat că, din datele de care dispune Ensys, aproximativ 20-25% din producția potențială a unei instalații fotovoltaice se pierde ca urmare a dezechilibrelor din rețeaua de distribuție care o forțează să își oprească funcționarea.
O altă piedică în calea adoptării pe scară largă a instalațiilor proprii de generare a energiei este reprezentată de faptul că programele de finanțare, deși sunt binevenite, au o durată lungă de derulare, de circa doi ani, timp în care ele pot deveni insuficiente sau irelevante pentru consumatori.
În plus, nici sistemul bancar nu încurajează dezvoltarea acestei industrii deoarece nu oferă produse de creditare atractive pentru beneficiari, cu toate că interesul din partea consumatorilor industriali este foarte ridicat. Acești potențiali beneficiari trebuie însă să apeleze la consultanți specializați atunci când iau în calcul investițiile în producerea de energie fotovoltaică pentru a putea identifica cu precizie nevoia de consum și pentru a apela la soluțiile potrivite.
”Degeaba avem un echipament de top dacă el nu funcționează la capacitate. Nu vom reuși să compensăm un consumat exagerat și ineficient punând surse de generare la infinit. Prima dată trebuie văzut ce se poate optimiza și apoi să găsim soluțiile”, a spus Ienciu.
Totodată, soluțiile de stocare a energiei din surse regenerabile nu sunt încă utilizate din cauza costurilor ridicate, deși ele ar putea fi soluția pentru diminuarea dezechilibrelor din rețele.
Conferința de la Oradea a fost a doua dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.