Coaliția pentru Mediu din România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile a remis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș și ministrului Mediului, Cristiana Pașca–Palmer prin care deplâng lipsa unor programe dedicate protecției mediului, conform unui comunicat remis energynomics.ro.
”Bugetul și programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) sunt folosite în continuare doar pentru a susține producătorii și importatorii de autoturisme, în acest moment singurul program funcțional fiind programul Rabla.
La mai bine de opt luni de gurvernare tehnocrato-ong-istă, deși au fost lansate în dezbatere mai multe ghiduri pentru programe de protecția mediului, această instituție este încă captivă unor modele de funcționare care servesc doar programului Rabla”, conform comunicatului.
În acest moment programul Rabla are deja absorbție de peste 2.000.000 lei, pe când programe pentru plantarea copacilor sau pentru biodiversitate au 0% absorbție. Coaliția susține că programul Rabla contribuie la creșterea emisiilor de CO2, promovează piața neagră a tichetelor specializate și reprezintă o subvenție mascată acordată importatorilor și producătorilor de autoturisme.
”Pentru a răspunde punctual nevoii de casare a autoturismelor vechi, propunem ca bonificația pentru casarea rablelor să fie folosită exclusiv pentru: autoturisme electrice sau hibrid, biciclete și biciclete electrice, panouri solare și panouri fotovoltaice sau alte bunuri sau echipamente ce susțin obiectivele de protecția mediului”, spune Coaliția.
Oficialii celor 32 de organizații non-guvernamentale reunite în Coaliție mai spun că Fondul de Mediu trebuie să acorde prioritate programelor de protecție a mediului anunțate de Ministerul Mediului, iar autoritatea de coordonare a Fondului, AFM, trebuie refăcută pentru a face față noilor cerințe.
”Această instituție nu este capabilă în acest moment să gestioneze programele anunțate și anticipăm că va sucomba, fără să finanțeze altceva decât Rabla. În acest sens, vă solicităm să luați în calcul soluția externalizării în întregime a procesului organizării cererii de proiecte, de evaluare, contractare, monitorizare și plată pentru unele programe așa cum este cazul Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecția mediului înconjurător.”
Soluția externalizării programelor AFM ar crește gradul de transparență și corectitudine a acordării finanțărilor (în anul 2014 a fost anulat un apel de proiecte în urma gravelor nereguli sesizate de ONG-urile de mediu) și ar crește gradul de utilizare a fondurilor dedicate programelor de protecția mediului.
”În caz contrar, strategia actuală va rămâne la nivel de bune-intenții”, mai spun oficialii Coaliției pentru Mediu din România.