Acasă » Regenerabile » Eolianul a produs 27% din mix, producția totală a depășit 7.200 MW sâmbătă

Eolianul a produs 27% din mix, producția totală a depășit 7.200 MW sâmbătă

20 ianuarie 2025
Eolian
Bogdan Tudorache

Energia eoliană a depășit 2.000 MW sâmbătă, iar producția totală a urcat la 7.200 MW, însă importurile au continuat, până la acoperirea consumului de circa 8.000 MW, se arată într-o notificare a Ministerului Energiei.

”La această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producție, cu aproape 27% și 2.000 MW….Faptul că bate vântul ne aduce la o producție totală de peste 7.200 MW, ceea ce nu e rău deloc, chiar dacă avem un consum relativ mare, mai ales pentru o zi de weekend, de peste 8.000 MW (diferența o acoperim din import). Remarcați că producția hidro este mică: 1.146 MW. De ce? Pentru că am avut un 2024 foarte secetos și nu avem debite suficiente în hidrocentralele de pe râuri. Avem un grad de umplere în lacurile de acumulare foarte bun pentru această perioadă: 57,4%. Deci rezerve de energie pentru următoarele luni, până încep ploile și se topesc zăpezile. Faptul ca produc eoliene ne permite să conservăm alte surse de energie, ceea ce este înțelept și prudent”, a scris sâmbătă seara pe Facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

”Mai mult, avem și energie din baterii – 10MW. Relativ puțin, deocamdată, dar proiectele în lucru, mare parte cu finanțare asigurată de ministerul energiei din fonduri nerambursabile, ne vor duce la 1.000 MW până in 2027.

Și producția de energie eoliană va fi mai mare în următorii ani, pentru ca am atras finanțări record din PNRR și din Fondul pentru Modernizare pentru noi parcuri eoliene:

  1. PNRR – 300 MW (contracte semnate), iar 30 MW deja au fost puși în funcțiune în 2024, la Romcim, la Medgidia;
  2. FM – producție și autoconsum – aproape 1.000 MW (apel închis, proiecte în evaluare);
  3. Contracte pentru diferență: 1.100 MW (contracte semnate).

Totul e să aibă și România vânt în pânze, azi și pe viitor, la propriu și la figurat. Să o ținem pe drumul corect al democrației, dezvoltării și adevărului. Doar așa vom atinge independența energetică, despre care unii doar vorbesc, în timp ce ne cer să importăm gaz rusesc”, a afirmat Burduja.

El a explicat că România continuă să importe energie, în pofida repornirii unităților pe cărbune din rezervă.

”De ce totuși importăm? Pentru că ținem de rezerva de apă pentru următoarele două luni (am explicat mai sus), probabil e mai ieftin decât să producem mai mult pe cărbune, iar România a pierdut 7.000 MW capacități de producție în bandă între 2009-2022, ceea ce ne aduce destul de des în situația de a apela la importuri, dar lucrul acesta se va schimba din 2026, când estimez ca vom avea încă cel puțin 1.500-2.000 MW în bandă (Iernut, Mintia, Năvodari, Răstolița, câteva CET-uri noi etc.), deci vom fi net exportatori în majoritatea timpului”, a comentat ministrul Energiei.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *