Acasă » Electricitate » Eolienele sunt prea numeroase în nordul Europei și prea puține în sud

Eolienele sunt prea numeroase în nordul Europei și prea puține în sud

20 iulie 2017
Electricitate
energynomics

Centralele eoliene din Europa sunt concentrate prea mult în țările cu ieșire la Mareai Nordului și trebuie să se dezvolte mai uniform și în alte regiuni, cum ar fi Balcanii, Grecia, Marea Mediterană de Vest și nordul Scandinaviei, potrivit unui studiu academic. Cercetătorii din domeniul energiei și al climei de la Imperial College din Marea Britanie și ETH Zurich din Elveția subliniază faptul că extinderea surselor regenerabile de energie a fost criticată în mare măsură pentru creșterea fluctuațiilor legate de vreme în generarea energiei electrice europene.

Cu toate acestea, cercetătorii susțin că, dacă țările europene ar coopera mai bine în domeniul resurselor eoliene, în loc să se bazeze foarte mult pe anumite țări cu subvenții mai generoase, atunci producția eoliană de pe întreg continentul ar fi mai stabilă, potrivit rechargenews.com.

Potrivit studiului, concentrarea puternică a fermelor eoliene în țările care se învecinează cu Marea Nordului a avut ca rezultat generarea inegală a energiei eoliene, deoarece cea mai mare parte a capacității este instalată în țări vecine, cu condiții meteorologice similare. O concentrare suplimentară de capacitate în Marea Nordului planificată în viitorul apropiat va exacerba problemele sistemului energetic european, spun cercetătorii.

Studiul susține că, dacă țările europene ar coopera și ar înființa viitoarele parcuri eoliene bazate pe o înțelegere a regimurilor meteorologice la scală continentală, atunci fluctuațiile viitoarei energii eoliene ar putea fi reduse.

Cercetătorii spun că ar fi dificil să se stocheze energia electrică timp de câteva zile pentru a echilibra fluctuațiile pe mai multe zile, deoarece capacitatea de stocare necesară nu va fi disponibilă în Europa într-un viitor apropiat.

Tehnologiile actuale de stocare sunt mai potrivite pentru a compensa fluctuațiile mai scurte de câteva ore sau zile. Un sistem paneuropean de energie regenerabilă ar putea totuși să ofere Elveției posibilitatea de a-și utiliza capacitățile hidroenergetice mai economic pentru a compensa fluctuațiile pe termen scurt.

Utilizarea energiei solare pentru a compensa decalajele pe parcursul mai multor zile ar funcționa numai la nivel regional în cel mai bun caz. Cercetătorii spun că, pentru a compensa fluctuațiile din întreaga Europă, capacitatea energiei solare ar trebui să crească de zece ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *