Piața de PPA-uri a intrat în Epoca de Aur cu un nivel record al activității, scrie cel mai recent raport de la Pexapark, compania de software și consultanță pentru afaceri, specializată în energie regenerabilă. România este menționată o dată în documentul de 56 de pagini: „Ne așteptăm și la o activitate în creștere pe piețele din Europa de Sud-Est, cu un plus de atenție, în special, față de Grecia și România”.
Compania Pexapark este renumită pentru sistemul digital prin care susține cumpărarea, vânzarea și gestionarea energiei regenerabile. În ultimele douăsprezece luni, indicele PPA Tracker a înregistrat „un volum considerabil, de 16,2 GW, în contracte făcute publice”, o creștere de peste 40% față de 2022. Numărul de tranzacții de tip PPA a atins un nivel record de 272 – o creștere de 65% față de 2022.
Spania și Germania au cumulat 50% din volumul total din 2023, iar echilibrul dintre corporațiile și utilitățile s-a îmbunătățit, deși „corporațiile și-au menținut poziția de lider în piața de PPA”. Conglomeratele IT își mențin poziția de top, cu un total de 3,6 GW rezultat din 25 de tranzacții, iar Amazon redevine liderul sectorului cu 1,87 GW contractați în șapte tranzacții anul trecut.
Fotovoltaicul a fost de departe cea mai populară tehnologie în contractele de tip PPA încheiate, deținând ponderea principală cu un total de 10,5 GW – adică aproape 65% din total, în 160 de tranzacții. Eolianul onshore a înregistrat 2,3 GW în 58 de oferte, în timp ce eolianul offshore a înregistrat 2 GW în 20 de oferte. O altă tendință notabilă în 2023, notează Pexapark, a fost creșterea rapidă a numărului de PPA-uri menite să alimenteze viitoarele fabrici verzi de hidrogen și amoniac. „PPA-uri legate de producția de hidrogen verde și amoniac au fost anunțate în Norvegia, Franța și Germania, capitalizând atât capacități noi, cât și unele existente.”
O nouă tendință identificată de Pexapark este conceptul de achiziție de energie verde 24/7. „Auzim adesea cereri de ‚energii regenerabile mai inteligente’ care se adresează de obicei către zona de ofertare. Dar ce se întâmplă dacă abordarea achizițiilor este adusă în prim-plan pentru a solicita surse regenerabile mai inteligente? […] Tendința mai puțin extinsă în ceea ce privește achizițiile de energie este determinată de corporațiile interesate de o potrivire orară a consumului, în locul modelului predominant de adaptare a consumului anual. […] O abordare 24/7 privind achizițiile de energie fără carbon (CFE) aduce efectiv contribuții mai mari și mai ecologice la tranziția energetică. Beneficiile sunt triple. În primul rând, acreditările ecologice mai solide prin potrivirea orară dau pretențiilor ecologice o credibilitate sporită față de o abordare bazată pe calculul anual. În al doilea rând, o abordare mai granulară are ca rezultat o mai mare implementare a surselor regenerabile, deoarece, de fapt, cererea conduce la implementarea energiei verzi 24/7, adică o rețea alcătuită 100% din surse regenerabile. Acest lucru crește impactul adiționalității al acordului. Foarte important, potrivirea mai granulară cu cererea a volumelor de energie regenerabilă acoperite prin PPA crește eficacitatea hedging-ului prin PPA prin reducerea expunerii cumpărătorului la piața angro pentru volumele deficitare și excedentare. Prin urmare, o achiziție de tip 24/7 poate fi o abordare foarte eficientă pentru aprovizionarea cu energie regenerabilă”, concluzionează experții Pexapark.
În concordanță cu alte studii anterioare, un raport realizat de Pexapark și Eurelectric a constatat că sunt deja posibile niveluri ridicate de potrivire orară folosind tehnologiile actuale. „Un portofoliu optimizat de PPA-uri eoliene și solare este suficient pentru a începe o călătorie 24/7 și pentru a atinge o potrivire orară de 60-75%. Stocarea joacă un rol esențial în această abordare, deoarece portofoliile care includ active de energie regenerabilă plus stocare amplasate în același loc pot să asigure o potrivire orară de până la 90%, pe baza celor mai recente configurații pe care le vedem în prezent (raport de putere de 100% cu o durată de 4 ore).”