Acasă » Petrol și Gaze » Era gazului rusesc în Europa se încheie după ce Ucraina oprește tranzitul

Era gazului rusesc în Europa se încheie după ce Ucraina oprește tranzitul

6 ianuarie 2025
Import-Export
energynomics

Exporturile de gaze rusești prin conductele din epoca sovietică care traversau Ucraina s-au oprit în ziua de Anul Nou, marcând sfârșitul erei de dominație a Moscovei asupra piețelor energetice din Europa.

Gazul a continuat să curgă în pofida a aproape trei ani de război, însă Gazprom a declarat că fluxul s-a oprit, finalmente, la ora 05:00 GMT, după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord de tranzit, potrivit Reuters.

Oprirea mult-așteptată nu va afecta prețurile pentru consumatorii din Uniunea Europeană – spre deosebire de 2022, când scăderea livrărilor din Rusia a dus prețurile la niveluri record, a agravat criza economică și a afectat competitivitatea blocului comunitar.

Ultimii cumpărători rămași din UE de gaz rusesc venit prin Ucraina, cum ar fi Slovacia și Austria, au migrat la o aprovizionare alternativă, în timp ce Ungaria va continua să primească gaz rusesc prin conducta TurkStream, prin Marea Neagră.

Însă Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă a Moldovei vecine a Ucrainei, dependentă și de fluxurile de tranzit, a întrerupt miercuri dimineața livrarea către gospodării, afectând instalațiile de încălzire și apă caldă. Compania locală de energie Tirasteploenergo i-a îndemnat pe locuitori să se îmbrace călduros, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre și uși de la balcon și să folosească încălzitoare electrice.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat pe Telegram că sfârșitul tranzitului de gaze prin țara sa către Europa a fost „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei” și a îndemnat SUA să furnizeze mai mult gaz Europei.

„Cu cât există mai mult pe piață din partea partenerilor adevărați ai Europei, cu atât mai repede vom depăși ultimele consecințe negative ale dependenței energetice europene de Rusia”, a scris el.

„Sarcina comună” a Europei acum, a scris el, a fost să sprijine fosta Moldovă sovietică „în această perioadă de transformare energetică”.

Comisia Europeană a declarat că UE s-a pregătit pentru această limitare.

„Infrastructura europeană de gaze este suficient de flexibilă pentru a furniza gaz de origine non-rusă”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. „Aceasta a fost consolidată cu noi capacități semnificative de import de GNL (gaz natural lichefiat) începând cu 2022”.

Rusia și fosta Uniune Sovietică au petrecut o jumătate de secol din poziția de lidere ale pieței europene de gaze, iar la apogeu cumulau o cotă de aproximativ 35%. Dar UE și-a redus dependența de energia rusă de la începutul războiului din Ucraina, cumpărând mai mult gaz prin conducte din Norvegia și GNL din Qatar și Statele Unite.

Ucraina va pierde până la un miliard de dolari pe an din taxele de tranzit din Rusia. Pentru a ajuta la compensarea impactului, va dubla de tarifele de transport de gaze pentru consumatorii interni, ceea ce ar putea costa industria țării peste 1,6 miliarde de grivne (38,2 milioane de dolari) pe an.

Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzări de gaz.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *