Acasă » Interes general » Macroeconomie » Eric Stab: Suprataxarea creează o povară fiscală suplimentară pentru mediul de afaceri românesc

Eric Stab: Suprataxarea creează o povară fiscală suplimentară pentru mediul de afaceri românesc

28 septembrie 2015
Interes general
energynomics

Menţinerea în actuala formă a impozitului pe construcţii speciale, a supra-accizei la combustibili, dar şi amânarea plafonării contribuţiilor sociale vor genera o povară fiscală suplimentară pentru mediul de afaceri românesc, spune Eric Stab, preşedinte&CEO, GDF SUEZ Energy Romania şi preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

„Consiliul Investitorilor Străini a contribuit într-un mod activ, împreună cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, la procesul de consultare privind evoluţia legislaţiei fiscale. Numeroase măsuri conţinute în noul Cod Fiscal reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a legislaţiei precedente,” a declarat Stab într-un interviu acordat Bursa.

„Cu toate acestea, menţinerea în actuala formă a impozitului pe construcţii speciale, a supraaccizei la combustibili, dar şi amânarea plafonării contribuţiilor sociale vor genera o povară fiscală suplimentară pentru mediul de afaceri românesc. Acest fapt este de altfel dovedit şi în studiul Paying Taxes 2015, realizat de către Banca Mondială, de unde reiese o creştere a ratei totale de impozitare, care poziţionează România peste media ţărilor din Uniunea Europeană”, spune el.

„Decizia stabilirii nivelului ratei de impozitare aparţine, în schimb, autorităţilor, care trebuie să ţină cont de constrângerile lor bugetare, preocuparea FIC fiind, înainte de toate, ca România să rămână competitivă în materie fiscală şi ca legislaţia în acest domeniu să fie stabilă şi sustenabilă”, afirmă preşedintele FIC.

Totodată, Stab spune că implementarea ordonanţei privind guvernanţa corporativă în companiile de stat (OUG nr. 109/2011) a condus la rezultate benefice atât în plan financiar, cât şi la nivelul transparenţei în companiile care aplică prevederile acestui act normativ.

„Cu toate acestea, există încă un număr mare de companii la care fie nu se implementează prevederile ordonanţei, fie procesul de selecţie a unui management profesionist nu s-a finalizat încă. În anumite situaţii, candidaţii pentru consiliile de administraţie recomandaţi de către consultanţi independenţi şi care în final au fost nominalizaţi sunt fie afiliaţi politic, fie le lipseşte experienţa profesională relevantă. De asemenea, există cazuri când numirea membrilor consiliilor de administraţie a fost realizată pe baza recomandărilor făcute de companii de resurse umane independente, dar aceştia au fost demişi la scurt timp ca urmare a respingerii planului de administrare, fără a se oferi justificări.”

Stab crede că „înfiinţarea unei comisii guvernamentale interministeriale cu rol de supraveghere a implementării prevederilor OUG nr. 109/2011 reprezintă un pas în direcţia potrivită, dar deocamdată nu există rezultate tangibile ale activităţii acestei comisii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *