Investițiile necesare transformării energetice a României urcă la 70 de miliarde de euro, până în 2030, conform Consiliului Investitorilor Străini (FIC), iar tranziția trebuie să fie făcută în România cu ajutorul gazului natural, a spus Eric Stab, CEO, Engie, în cadrul Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2021, organizat de CNR-CME. El crede că dezvoltarea biometanului ”are un potențial uriaș” în România, care nu-și valorifică deșeurile organice sau menajere.
”Pactul Ecologic European reprezintă o revoluție și o oportunitate pentru România. Este o revoluție, pentru că el implică o transformare profundă a economiei și sectorului energiei. Suntem foarte norocoși, ca țară, să avem resurse semnificative de energie și de gaze naturale. Astăzi, o parte importantă din consumul de energie provine din combustibili fosili. Pentru acestea trebuie găsit un substitut pe termen lung și alocate investiții pe măsură, cifrate de FIC la 70 de miliarde de euro până în 2030, pentru această tranziție energetică”, a spus Eric Stab.
El susține necesitatea urgentării legislației aferente industriei energetice per ansamblu.
”Ceea ce este important acum este de a consilia obiectivele ambițioase de mediu pe termen mediu și lung cu realitatea de astăzi, și, insist pe acest aspect, cu necesitatea de a asigura accesibilitatea electricității, gazului și termoficării, pentru consumatorii rezidențiali și industriali, pentru viitor…Tranziția energetică a început și este ireversibilă. Calea de mijloc pe care astăzi, ținând cont de realitatea și specificul local, o întrevăd este gazul natural – energia de tranziție…a tranziției energetice”, a afirmat Stab.
Deși Green Deal pune sub semnul întrebării gazul natural, decarbonizarea societății și economiei în ansamblu este un proces de lungă durată, cu efecte economice și sociale importante, de care trebuie să se țină cont, explică Eric Stab.
”Gazul natural este astăzi o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, prin atingerea obiectivelor de mediu, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, mai ales în producția de energie, unde înlocuiește treptat cărbunele. Desigur, aici se adaugă și celălalt argument puternic, al resurselor gazelor offshore de care România dispune, un atu care trebuie fructificat. În contextul în care resursele onshore sunt limitate, exploatarea gazelor offshore este o necesitate, care va genera un impact pozitiv pentru economie, prin generarea de venituri din impozite, și prin crearea de locuri de muncă”, a mai spus el.
În plus, piața gazelor din România nu este, în prezent, suficient de lichidă pentru a face față cererii de gaze, acesta fiind unul din factorii care pun presiune pe prețul final.
”În contextul în care, de la an la an, resursele onshore sunt în scădere, piața en-gros de gaze poate fi revigorată și mult mai lichidă grație acestei noi surse de aprovizionare”, a adăugat Stab, referindu-se la gazele din Marea Neagră.