În prezent, SUA este al 11-lea mare investitor în România. ”Aceasta nu este poziția pe care ne-am dori să fim. După cum știți, SUA vor să fie pe primul loc, dar suntem departe de acesta și avem foarte multe de făcut. Continuăm să avem investiții semnificative, dar nu la potențialul pe care ni l-am dori”, spune Eric Stewart, președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO).
”În cadrul întâlnirilor mele cu reprezentanții Guvernului român i-am întrebat, în mod concret, care sunt planurile noului Guvern și care sunt oportunitățile pentru companiile americane pentru a face mai multe afaceri în România? Printre domeniile unde există mai multe oportunități pentru noi să investim sunt domeniul apărării, evident având în vedere că Executivul a majorat bugetul pentru apărare la 2% din PIB, domeniul energiei, agriculturii și sănătății. Acestea sunt domeniile care, în opinia noastră, ofertă cele mai mari oportunități”.
Guvernul este principalul factor de promovare pentru România, deoarece investitorii americani se uită la taxe, stabilitate, predictibilitate și eficiență, iar concurența este acerbă între țările din regiune, afirmă Stewart, într-un interviu acordat Agerpres.
El susține că există oportunități de investiții pentru companiile americane în industria de apărare, energie, agricultură și sănătate, în condițiile în care vom asista la o reorientare a administrației Trump către Europa.
Stewart a mai anunțat că la finele lunii martie AMRO va organiza o misiune economică în România cu participarea a 10-12 mari companii americane, unele dintre ele prezente deja în România, care vor lua în considerare noi oportunități de investiții pe piața românească.
În ceea ce privește eliminarea vizelor pentru români, șeful AMRO consideră că 2017 este cel mai bun an pentru a cere administrației Trump acest lucru.
Pe de altă parte, Stewart consideră că protestul împotriva corupției care a avut loc în România în ultima perioadă „este un lucru foarte sănătos” și încurajează Guvernul României să meargă mai departe, „să rezolve problema și să avanseze cu o agendă pozitivă”.