Acasă » Interes general » Macroeconomie » Erste: Majorarea taxelor și redevențelor, risc dar și beneficiu pentru acțiunile Petrom

Erste: Majorarea taxelor și redevențelor, risc dar și beneficiu pentru acțiunile Petrom

9 decembrie 2013
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Un nou raport al Erste Research estimează că prețul acțiunilor Petrom va beneficia de pe urma majorării redevențelor, care vor crește de la 7,5% la 22,5% de la finalul anului 2014. Acestă triplare a redevențelor va afecta, însă, prețul acțiunilor Petrom. În același timp, analiștii Erste estimează că guvernul se va folosi de termenul-tampon de un an convenit cu FMI pentru a întârzia până la finalul lui 2015 calendarul liberalizării prețurilor la gaze pentru consumatorii industriali.

În plus, este posibil ca România să introducă un sistem complet nou de taxare sau să-l simplifice pe cel actual: există indicii privind separarea ratelor de impozitare pentru petrol și gaze după resurse – continentale (onshore) și maritime (offshore). Acționarii principali ai Petrom vor juca probabil ”long” acțiunea Petrom, aceasta fiind în pericol de overhanging- fiind păstrată în așteptarea unei reacții de supra-licitare a pieței. Este de așteptat ca Petrom să atingă la sfârșitul anului 2014 un maximum de EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozitare, depreciere și amortizare) de 8.808 milioane lei, după 8.270 milioaneîn 2012 și un estimat de 8.697 milioane în 2013.

Erste estimează totodată un indice de rentabilitate a investiției PER (price to earning ratio, profit net per acțiune) de 5,5, 5,7 și 7,7 pentru anii 2013, 2014 și 2015, față de o medie europeană de 11,1, respectiv 9,7 și 9,1 și după o cifră proprie de 6,6 obținută anul trecut. De asemenea, Erste prevede o rată der creștere a acțiunii fără risc de 5,3% pentru fiecare din următorii șase ani. Pentru 2014, vânzările sunt estimate să crească cu 4,6%, pentru 2015, cu 3,6% și pentru 2016, cu 8,2%, după care vor urma un trend mai puțin accelerat, de 3,1% în 2017, nul (0%) în 2018 și de 2,6% în 2019.

În fine, acționarii principali este de așteptat să vândă din pachete pe termen scurt și mediu.

Acțiunile Petrom trebuie păstrate

Ratingul actual conferit acțiunii Petrom de divizia de Cercetare a Erste Group este de păstrare a acțiunii pe termen scurt și mediu, deși nivelul redevențelor și accizelor și posibilitatea acțiunii de a trece printr-un ”overhang ”, adică de a fi păstrată în așteptarea unei mai bune reacții a pieței, reprezintă  riscuri-cheie asupra prețului acțiunilor. Liberalizarea pieței gazelor din România și prețurile mai mari ale  gazelor  reprezintă riscul pozitiv cu privire la câștigurile companiei, în timp ce noua impozitare și potențialul de vânzare de către acționarii mari reprezintă dezavantaje asupra prețului curent al acțiunii. Prețul țintă a fost ridicat ușor la 0,5027 lei, de la 0,4700 lei per acțiune, se precizează în raport.

Prețurile gazelor naturale din România ar putea crește în urma acordului cu FMI. România a convenit cu FMI să crească prețurile en-gros de gaze naturale pe piața internă pentru a ajunge la paritatea prețurilor de import până la sfârșitul anului 2014 și sfârșitul anului 2018, în cazul clienților corporativi și respectiv, al gospodăriilor. Petrom, cu o producție de aproximativ 92 kboe/zi (mii barili echivalent/zi), va fi afectată pozitiv de prețurile mai mari.

OMV Petrom a beneficiat de mai multă atenție în urma IPO-ului Romgaz

”Observăm un interes mai mare pentru OMV Petrom după recentul IPO al Romgaz, care a fost suprasubscris în proporții foarte mari.” Mai mult, creșterea economică a României pentru trimestru al treilea din 2013 (+4,1% față de perioada similară din 2012), a atras, de asemenea, mai multă atenție către firmă.

Veniturile Petrom pot crește, pe baza avansului prețului mai mare la gaze naturale, însă în 2015 acestea pot fi afectate de taxe mai mari, susțin specialiștii Erste Research. ”În modelul nostru, luăm în calcul venituri în creștere, însă această tendință este în măsură să fie știrbită în 2015, când un nou regim al redevențelor poate afecta veniturile”. În raport nu se regăsesc costuri de capital offshore.

Prețurile mai mari ale gazelor afectează pozitiv Petrom

OMV Petrom, a cărei producții zilnice aproximează 92 de kboe/ zi, va fi afectată pozitiv de creșterea prețului gazelor naturale. România a convenit cu FMI ca în schimbul stabilității financiare să liberalizeze sectorul gazelor naturale și să crească prețul până la nivelul parității de import până la sfârșitul lui 2014 și 2018 pentru clienți corporativi și casnici. Cele două grupuri sunt reprezentate în proporție de 60-40% în totalul de 13,5 miliarde de metri cubi al consumului din România. FMI a agreat o întârziere de un an în procesul de liberalizare, care, cel mai probabil, va fi utilizată în calendarul clienților corporativi, care astfel va duce la o majorare a prețurilor la sfârșitul lui 2015.

Redevențele pe hidrocarburi vor afecta compania din 2015

OMV și guvernul României au semnat un protocol pe 10 ani referitor la taxarea segmentului de petrol și gaze. Acest acord, care a fixat redevența între 3,5% și 13%, în funcție de producția fiecărui puț, va expira la sfârșitul lui 2014.

Se poartă discuții referitoare la noilor redevențe, care ar implica taxe mai mare (prețul barilului a fost de aproximativ 20 de dolari SUA în 2004).

”Conform estimărilor noastre, ne așteptăm la o triplare a redevenței, ceea ce pentru OMV Petrom va însemna o creștere a nivelului actual de la 7,5% la 22,5% de la sfârșitul anului 2014. În prezent folosim aceeași rată de taxare pentru petrol și gaze. Este posibil ca România să introducă un sistem complet nou sau să-l simplifice pe cel actual. Există zvonuri privind separarea ratelor pentru petrol și gaze conform resurselor – continentale (onshore) și maritime (offshore),” menționează raportul Erste .

Perspectiva câștigurilor

”În prognoza noastră, Petrom E&P va rămâne factorul-cheie în asigurarea câștigurilor pentru viitor.”

Estimarea de producție este constantă pentru următorii trei ani, la 182 kboe/zi. Este probabil ca volumul producției Petrom să rămână unul susținut pentru această perioadă.

”Ne așteptăm ca exploatarea matură a Petrom să înceapă să scadă până spre anul 2020. Veniturile diviziei sunt stimulate de majorarea prețului la gazele naturale , în timp ce noi folosim un preț de 100 dolari/ baril.  Creșterea redevențelor va lovi veniturile estimate pentru 2015. În divizia de R&M, ne așteptăm ca refacerea Petrobrazi (terminată în 2014) și activitatea economică mai bună să aibă un impact pozitiv asupra veniturilor. România a înregistrat o revenire a creșterii PIB-ului recent (+4,1% în T3-2013/T3-2012 ), care sprijină optimismul nostru. Divizia G&P suferă de marje reduse de vânzare de gaz , precum și rentabilitatea scăzută a centralei electrice de la Brazi. Cu o activitate economică în recuperare, aceasta se poate îmbunătăți, conform modelului nostru,” spun analiștii Erste.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *