Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA lansează în România un nou Apel (6) al instrumentului de finanțare denumit „European City Facility” (EUCF). Programul oferă expertiză și suport financiar simplificat, cu sume ce ajung până la 60.000 de euro, pentru a consolida capacitățile și de a furniza asistență comunităților locale, indiferent de dimensiunea lor, în vederea dezvoltării unor concepte de investiții în domeniul energiei sustenabile, cu scopul mobilizării finanțărilor necesare. EUCF vine în sprijinul municipalităților mici și mijlocii, abordând unele dintre barierele cu care se confruntă acestea, precum limitarea resurselor umane și financiare, lipsa de experiență sau expertiză în dezvoltarea conceptelor de investiții in energie durabilă.
Conceptele de Investiții, pe lângă alte studii și analize, sunt considerate extrem de utile în identificarea proiectelor necesare, ele reprezentând un prim pas către un plan financiar consistent.
30 ianuarie 2024 – Webinar despre finanțarea prin EUCF!
Al 6-lea Apel pentru cereri de finanțare in cadrul EUCF este deschis în perioada 15 ianuarie – 15 martie 2024, iar bugetul total este de 4.5 milioane de euro pentru 75 de concepte de investiții, din care 30 sunt alocate pentru municipalități din Regiunea Europei Centrale și de Est (1,8 milioane de euro).
Procesul de aplicare este simplu, transparent și desfășurat în limba română, aspect care facilitează participarea autorităților locale la apelul de finanțare. Pe durata procesului de aplicare, autoritățile locale beneficiază de asistență oferită de ALEA care și-a asumat atât rolul de expert național, cât și de Rețea de Diseminare (National Hub) pentru programul EUCF în România. Autoritățile locale și asociațiile de unități administrativ-teritoriale sunt încurajate să depună cereri comune maximizând astfel economiile de energie și investițiile prin agregarea proiectelor.
După încheierea perioadei de depunere a cererilor de finanțare, timp de două luni, evaluatorii vor analiza propunerile pe baza unor criterii cantitative (economiile de energie și investițiile anticipate) și calitative, precum și pe baza altor aspecte legate de implicarea părților interesate, structura de guvernanță etc.
Solicitanții declarați câștigători vor avea oportunitatea de a-și consolida capacitățile pentru dezvoltarea conceptelor de investiții în energie durabilă și vor primi sprijin financiar de până la 60.000 euro. Sursele de finanțare pentru implementarea acestor strategii pot proveni ulterior din sectorul privat sau din alte surse de finanțare publice atât naționale cât și europene.
Alte detalii despre Apelul 6 EUCF le puteți afla în cadrul unui webinar programat pe 30 ianuarie 2024, între orele 11:00 și 12:30. Cei interesați să participe, se pot înscrie completând Formularul de Înregistrare Formular înregistrare Webinar național
Pentru informații suplimentare despre webinar: www.alea.ro EUCF 6.
Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul EUCF https://www.eucityfacility.eu/6th-call.html. Întrebări suplimentare pot fi adresate Biroului EUCF EUCF Helpdesk sau Expertului Național ([email protected]).