###author###
Hidroelectrica a moştenit la momentul intrării în insolvenţă peste 300 titluri de investiţii, dintre care multe având o componentă energetică redusă, conform administratorului judiciar Euro Insol.
„Hidroelectrica a cheltuit în ultimii 10 ani pe investiţii peste 2,5 miliarde euro, iar pentru finalizarea lor ar mai trebui alocaţi încă 2 miliarde euro. În condiţiile în care România se confruntă cu un excedent al producţiei de energie electrică, cu o scădere accentuată a consumului de energie şi a preţului energiei în piaţă, Direcţia (Dezvoltare – Retehnologizare) va trebui să elaboreze o strategie privind viitorul acestor proiecte pentru care şi restul de executat valoric este inamortizabil pe durata de viaţă a acestor investiţii. Soluţiile posibil a fi identificate de această strategie sunt în sensul finanţării lor, al abandonării, al conservării, al asocierii sau valorificării acestor proiecte”, susţine Remus Borza, Administratorul Judiciar al Hidroelectrica.
Investiţii în centralele mari în detrimentul capacităţilor noi
„Încă din primul mandat am arătat că prioritatea companiei trebuie să o reprezinte investiţiile în retehnologizarea centralelor mari în detrimentul finanţării capacităţilor noi de producţie, mai puţin al celor cu stadii fizice avansate de execuţie”, a mai spus Borza.
Noul manager al Departamentului Retehnologizare, Daniela Iordănescu, va avea misiunea că în cursul acestui an să finalizeze documentaţiile de atribuire a contractelor privind retehnologizarea centralelor Stejaru, Vidraru, Râul Mare şi Mariselu, centrale cu o putere instalată de aproape 1.000 de MW şi cu un aport semnificativ în serviciile tehnologice de sistem.
„Prin finalizarea acestor proiecte, vom avea retehnologizata peste 50% din puterea instalată a Hidroelectrica, cu un aport de peste 70% în producţia companiei, asigurând totodată şi prelungirea ciclului de viaţă a acestor hidroagregate cu cel puţin încă 30 de ani”, a mai spus Borza.
Cu siguranta ca Dl. Borza a adus-o pe aceasta dama, Daniela Iordanescu pentru alte servicii si nicidecum pentru retehnologizare. Din pacate este trist pentru Romania …