Bogdan Tudorache
Dacă guvernele europene își vor implementa pe deplin planurile naționale de energie și climă, atunci Europa ar putea înregistra o capacitate instalată eoliană de 392 GW până în 2030, față de 192 GW în prezent. Și asta ar urca numărul de locuri de muncă de la 300.000 în prezent, la 450.000, conform ultimului raport al WindEurope, „Energia eoliană și redresarea economică în Europa”, consultat de energynomics.ro.
Dar dacă guvernele nu își pun în aplicare planurile de tip PNIESC – în mod esențial, dacă nu își îmbunătățesc abordarea actuală față de autorizare – atunci vor exista doar 327 GW de vânt până în 2030, se arată în raport.
Și asta ar avea un impact negativ din punct de vedere economic. „De fapt, am pierde în jur de 20.000 de locuri de muncă; iar comunitățile ar pierde și ele. Raportul arată cum eolianul plătește taxe în valoare de 5 miliarde EUR în fiecare an în toată Europa și ajută comunitățile locale prin fonduri de beneficii și proprietate comunitară”.
Raportul arată, de asemenea, că fiecare GW suplimentar de vânt contribuie cu 2,5 miliarde de euro la PIB-ul UE. Cu alte cuvinte, fiecare turbină nouă generează în medie o activitate economică în valoare de 10 milioane EUR.
Energia eoliană are deja 300.000 de angajați în toată Europa și contribuie în fiecare an cu 37 miliarde de euro la PIB-ul UE.