Europa construiește deja sau intenționează să construiască o infrastructură de gaze fosile în valoare de 87 miliarde de euro, prin extinderea continuă a conductelor și terminalelor GNL, în pofida necesității de a reduce la jumătate emisiile până în 2030, potrivit unui nou raport publicat joi (8 aprilie).
Potrivit Comisiei Europene, consumul de gaze fosile trebuie să scadă cu 36% din 2020 până în 2030, însă investițiile publice și private planificate ar avea o creștere de 35% față de capacitatea actuală de import, conform Euractiv.com.
Dacă planurile de investiții sunt puse în aplicare, UE riscă să aibă un viitor mai poluant sau să irosească miliarde pe infrastructură cum ar fi conductele, care au o durată de viață de aproximativ 50 de ani, avertizează raportul Global Energy Monitor.
„Obiectivele climatice ambițioase ale UE necesită scăderea bruscă a consumului de gaze până în 2030 și continuarea scăderii până în 2050. Așadar, este probabil ca UE să își rateze obiectivele climatice ambițioase sau să ajungă să cheltuie miliarde de euro pentru o infrastructură de gaze care nu este necesară”, a spus Mason Inman, autor principal al raportului și director de programe pentru petrol și gaze naturale la Global Energy Monitor.
Gazul natural – sau metanul – este adesea privit ca o resursă de tranziție în UE pentru țările dependente de cărbune, înainte de a trece la sursele regenerabile de energie, însă gazul produce în continuare CO2 atunci când este ars. Scurgerile de metan sunt, de asemenea, mult mai dăunătoare pentru atmosferă decât emisiile de CO2, pe termen scurt.