Bogdan Tudorache
În pofida constrângerilor generate de pandemie, în Europa s-a investit o sumă record de 26,3 miliarde euro în noi parcuri eoliene offshore, în 2020, potrivit Wind Europe. Astfel, au fost finanțate capacități de 7,1 GW de eolian offshore, ce vor fi construite în următorii ani. Anul trecut, Europa a deschis noi capacități, de 2,9 GW de eolian offshore, iar totalul a ajuns la 25 GW. UE își propune să aibă 300 GW până în 2050.
Principalele capacități au fost lansate de Marea Britanie, Olanda, Germania și Franța.
„Cei 26 de miliarde de euro investiți în 2020 reprezintă un vot imens de încredere în eolianul offshore. Investitorii văd că eolianul offshore este ieftin, fiabil și rezistent – și că guvernele au un apetit tot mai mare pentru acest segment. Iar aceste investiții vor crea locuri de muncă și creștere ecoomică. Fiecare nouă turbină eoliană offshore generează 15 milioane de euro în economie. Ne așteptăm ca numărul angajaților din sector, de 77.000 în prezent, să crească la 200.000, până în 2030,” spune Giles Dickson, CEO WindEurope.
„Noile instalații arată rezistența industriei eoliene offshore. Parcurile eoliene offshore existente din Europa au continuat să funcționeze. Am continuat să construim noi parcuri. Am continuat să producem turbine noi”, a adăugat Dickson.
Nouă din noile parcuri eoliene offshore au fost lansate în cinci țări. Olanda a conectat la rețea 1.493 MW și a finalizat dezvoltarea parcului eolian Borssele. Belgia a conectat la rețea 706 MW, Marea Britanie – 483 MW și Germania – 219 MW. Portugalia a finalizat instalarea unei ferme de plutitoare offshore, cofinanțată de programul UE NER300.
Europa are acum 116 parcuri eoliene offshore, în 12 țări, iar 40% din capacitate se află în teritoriul maritim al Marii Britanii. Însă există noi jucători, care intră în scenă. Franța va începe în cele din urmă să își construiască parcurile eoliene offshore, după decizia finală de investiție pentru 1 GW, până în 2023. Alte patru mici parcuri eoliene offshore plutitoare sunt în plan, iar anul acesta va fi scos la licitație un nou parc eolian de mare dimensiuni, flotant. Polonia a adoptat o lege istorică eoliană offshore și vizează construcția unor capacități de 28 GW, până în 2050. În plus, a inițiat un acord între toate cele opt țări baltice pentru a coopera în domeniul eolian offshore. Grecia este pe cale să adopte noi investiții, iar cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au toate proiecte în curs de dezvoltare.
„Eolianul offshore nu mai este doar apanajul Mării Nordului. Devine rapid o afacere paneuropeană. Din ce în ce mai multe țări își asumă angajamente în acest sens. Polonia, Spania, Grecia, Irlanda, cele trei state baltice au toate planuri în acest sens. Iar avansul rapid al fermelor flotante va aduce noi construcții în Atlantic, Marea Mediterană și Marea Neagră”, a mai spus Giles Dickson.
Tehnologia eoliană offshore continuă să evolueze. Dimensiunea medie a turbinelor instalate anul trecut a fost de peste 8 MW. În 2020 s-au înregistrat comenzi mari pentru turbina GE Haliade-X, de 13 MW. Iar Siemens Gamesa a anunțat o nouă turbină de 14 MW. Noile parcuri eoliene offshore oferă acum factori de capacitate de peste 50%.
Strategia UE pentru energie regenerabilă offshore (ORES) pe care Comisia UE a prezentat-o anul trecut a fost o etapă importantă. Acesta a trasat cadrul de reglementare pentru extinderea dezvoltării eoliene offshore și a stabilit un obiectiv de 300 GW eolian offshore pentru UE până în 2050, de 25 de ori mai mult decât ceea ce are UE în prezent.
Tehnologia eoliana impreuna cu cea solara reprezinta viitorul daca ne dorim o planeta frumoasa pentru copiii nostri..