Acasă » Regenerabile » Europa va beneficia de energie regenerabilă, în pofida vremii imprevizibile

Europa va beneficia de energie regenerabilă, în pofida vremii imprevizibile

30 iulie 2018
Regenerabile
energynomics

Cercetători din Irlanda, Elveția și Regatul Unit au arătat cum afectează tehnologiile eoliene și solare din Europa modelele meteorologice pe termen lung. Utilizând 30 de ani de statistici meteorologice, oamenii de știință au analizat și modelat în continuare impactul energiei regenerabile asupra sectorului energiei electrice, până în anul 2030.

Lucrarea sugerează că, în pofida caracterului imprevizibil al energiei eoliene și solare, sistemul energetic european poate genera confortabil cel puțin 35% din energia electrică utilizată exclusiv de aceste surse regenerabile, fără a avea un impact major asupra prețurilor sau a stabilității sistemului. Lucrarea a apărut în 26 iulie în jurnalul Joule, citat de Eurekalert.org.

Energia eoliană și cea solară au explodat în ultimii zece ani ca o alternativă ecologică la energia tradițională pe bază de cărbune, crescând de patru ori între anii 2007 și 2016. Cu toate acestea, aceste tehnologii nu sunt lipsite de dezavantaje- ambele fiind susceptibile fluctuațiilor vremii, majorând îngrijorările cu privire la capacitatea Europei de a supraviețui unor perioade lipsite de vânt sau soare.

Cercetătorii au folosit decenii de statistici meteorologice istorice pentru a modela variația energiei eoliene și solare și efectul acesteia asupra piețelor, deși multe studii analizează numai date dintr-un anumit an sau se concentrează exclusiv pe o țară sau o regiune mică.

Cercetătorii au atins atât limitările temporale cât și cele spațiale ale studiilor anterioare prin analizarea funcționării sistemului de electricitate în întreaga Europă – inclusiv transmisia de energie între țări și constrângerile tehnice operaționale – folosind date despre energia eoliană și solară care acoperă perioada de 30 de ani dintre 1985 și 2014. Prin analizarea tendințelor din această perioadă de timp îndelungată, într-o regiune vastă și interconectată, echipa a reușit să modeleze cinci scenarii diferite, cu diverse ținte de durabilitate, pentru următorii 12 ani.

“La planificarea sistemelor energetice viitoare cu niveluri mai mari de producție a energiei eoliene și solare, analiza datelor meteorologice pe un an nu este suficientă”, spune Seán Collins, cercetător la MaREI, Centrul pentru Energie Marină și Regenerabilă din Irlanda, Colegiul Universitar Cork. “Considerăm că studiile pe un an ar putea genera rezultate care s-ar abate cu până la 9% față de media pe termen lung la nivel european și chiar mai mult, la nivel de țară. Când există obiective obligatorii din punct de vedere juridic privind emisiile de carbon, și cota de energia regenerabilă promite să evite creșterile semnificative ale prețurilor, atunci se face diferența. “

Prin folosirea unei modelări multi-anuale pentru a înțelege mai bine modul în care alte variabile răspund când energia solară și eoliană pătrund în piață, Collins și echipa sa au constatat că emisiile de CO2 și costurile totale de generare a energiei fluctuează puternic, în scenariile viitoare. Acestea pot deveni de până la cinci ori mai mici. Cu toate acestea, au constatat că Europa ar putea rezista destul de bine acestei variații datorită integrării sale apropiate – modelele estimează că Europa ar putea utiliza energii regenerabile pentru mai mult de două treimi din energia electrică generată până în 2030, mai mult de o treime provenind din energia eoliană și solară.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *