Acasă » Regenerabile » European Energy are proiecte SRE de 935 MW în România, le va extinde la 1,5 GW

European Energy are proiecte SRE de 935 MW în România, le va extinde la 1,5 GW

13 octombrie 2022
Eolian
Bogdan Tudorache

European Energy și-a lansat oficial operațiunile locale, anunțând, în același timp, o extindere a activităților în România, de la 935 MW în dezvoltare în proiecte de energie regenerabilă, dintre care 810 MW în parcuri solare și 126 MW în parcuri eoliene în prezent, la 1,5 GW pe termen mediu. Primul proiect de parc solar de 20 MW este gata de construcție, aceasta fiind programată să înceapă în 2023. Compania a primit și aprobarea de conectare la rețea pentru un alt proiect de 126 MW, care este în derulare.

„Dezvoltăm, construim și operăm proiecte de energie regenerabilă în România, momentan suntem în faza de dezvoltare. Ne așteptăm ca primul proiect să fie ready-to-build în câteva luni. Avem câteva ATR-uri, așa că ne vom mișca destul de repede. Primul proiect este unul solar de mici dimensiuni, de aproximativ 20 MW, iar celelalte pentru care avem deja avize de racordare sunt fiecare de câte 126 MW- unul eolian, altul solar. Ținta noastră este să avem în următorii cinci ani cel puțin 1,5 GW în funcțiune în România”, a declarat pentru Energynomics Ioannis Kalapodas, șeful biroului București, European Energy. „Compania este interesată și de eolianul offshore, domeniu în care intenționăm să devenim un lider în România.”, a adăugat Kalapodas.

European Energy are patru piloni de dezvoltare: solar, eolian onshore și offshore și, cel mai recent, Power-to-X, a declarat Knud Erik Andersen, CEO al European Energy, Danemarca.

„Avem un lanț valoric complet integrat, de la dezvoltarea inițială, până la autorizare, achiziții, construcție și, în cele din urmă, operarea și mentenanța proiectelor. Ulterior vindem energia către utilități locale și furnizăm energie gospodăriilor din diferite țări în care activăm. În general, avem un portofoliu in dezvoltare de proiecte de 40 GW în 26 de țări. Avem acum un birou în București și alte 19 birouri, în principal în Europa”, a spus Knud Erik Andersen.

European Energy a deschis calea unor proiecte de tip Power-to-X și va produce e-combustibili pentru industria de transporturilor. Compania va produce metanol cu ​​ajutorul unei centrale solare de 300 MW,  cea mai mare centrală solară din țările nordice, și a tehnologiei de captare a carbonului (CCS). Instalația din Danemarca va fi folosită pentru obținerea hidrogenului, care ulterior este amestecat cu carbon, din instalațiile CCS, pentru a obține metanol – o investiție de aproximativ 250 de milioane de euro fără niciun ajutor de stat, care va fi gata în viitorul apropiat.

„Dacă România va avea interes, am dori să investigăm posibilitatea de a avea o construcție asemănătoare aici, deoarece credem că resursele naturale pentru solar sunt aici mai mari decât în ​​Danemarca”, a adăugat Knud Erik Andersen.

”European Energy este o companie de top, de impact, implicată în energia verde și, după cum a fost cazul în multe alte țări, este, fără îndoială, și aici, în România, marcăm azi începutul unei povești de mare succes în domeniul energiei regenerabile. Vara aceasta a fost una dintre cele mai provocatoare din ultimii ani. În fiecare an ajungem să spunem același lucru, pe măsură ce schimbările climatice și efectele sale din ce în ce mai intense devin din ce în ce mai vizibile. Seceta, incendiile de pădure, inundațiile, toate sporesc necesitatea unei acțiuni imediate… În același timp, din cauza situației geopolitice tensionate, am remarcat încă o dată că deși combustibilii fosili sunt cunoscuți ca fiind nesustenabili, acum sunt și impredictibili și nesiguri. Prin urmare, trebuie să producem energia necesară într-un mod durabil, iar acest lucru înseamnă să lăsăm combustibilii fosili în trecut și să ne pregătim viitorul pentru surse regenerabile precum solarul și eolianul. Și asta înseamnă soluții noi, precum hidrogenul și soluțiile Power –to-X”, a declarat ES Uffe A. Balslev, Ambasador, Ambasada Regatului Danemarcei în România.

„Accentul trebuie pus și pe eficiența energetică”, a adăugat ES Uffe A. Balslev.

„Prin adoptarea tranziției sustenabile și ecologice, România investește în propriul viitor. În 2020, 68% din consumul de energie al Danemarcei a provenit din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară și biocombustibili. Un număr impresionant de turbine eoliene onshore și offshore au reprezentat numai ele 46% din mix. În al doilea rând, banii sunt acolo. Niciodată până acum România nu a avut acces la atât de multă finanțare pentru acest tip de tranziție… Totul se rezumă la a folosi acești bani după un plan bine-întocmit”, a conchis ES Uffe A. Balslev.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *