European Energy își continuă extinderea activităților în România, având în dezvoltare o linie de proiecte verzi de 984 MW, din care 859 MW în solar și 125 MW în eolian. Primul proiect de parc solar de 20 MW este ready-to-build, iar construcția sa este programată să înceapă în 2023. Am primit, de asemenea, aprobarea de conectare la rețea pentru un alt proiect fotovoltaic de 125 MW, care se află în curs de dezvoltare a proiectului și avem și alte proiecte în plan, în perioada următoare, susține Ioannis Kalapodas, director al Biroului București, European Energy România, în cadrul unui interviu exclusiv oferit Energynomics. Totodată, European Energy execută un proiect Power-to-X în valoare de milioane de euro în Danemarca – segment care se poate dezvolta și în România.
Care sunt planurile European Energy pentru România? Cât veți investi și ce proiecte sunt în curs de dezvoltare acum? Dar pe termen mediu? De ce ați ales Romania?
European Energy își desfășoară proiectele de energie regenerabilă în peste 20 de țări, inclusiv România, iar scopul nostru este să oferim electricitate curată și accesibilă tuturor. Este, practic, același punct de vedere cu cel exprimat de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, care a spus la COP27 că criza globală a combustibililor fosili trebuie să schimbe jocul și trebuie să accelerăm masiv lansarea surselor regenerabile. Acum, implementarea proiectelor regenerabile nu urmărește doar scăderea emisiilor de CO2, ci duce și la securitatea și independența energetică.
În ceea ce privește planurile și proiectele noastre în România, pentru noi este foarte important să vedem care este voința politică a guvernului și a ministerelor de resort, să avem un climat investițional de încredere și un cadru de reglementare clar. Iar ultimul discurs al lui Klaus Iohannis, președintele României, tot la COP27, a arătat prioritizarea atenției, unde a menționat că lipsa de acțiune împotriva schimbărilor climatice generează pierderi, daune economice și noneconomice, în întreaga lume. Așadar, pentru noi, este foarte important ca guvernul român să mențină tema schimbărilor climatice la un nivel înalt de elaborare a politicilor.
Din păcate, cercetările științifice afirmă că clima se schimbă mai repede decât capacitatea globală de adaptare. Așadar, companiile din întreaga lume trebuie să livreze proiecte mai bune și mai rapide, pentru a reduce emisiile de CO2, iar guvernele trebuie să ia rapid și curajos decizii fundamentale și acțiuni imediate. Vestea bună este că Uniunea Europeană a reușit să-și reducă dependența de combustibilii fosili rusești, dar în mod clar acest lucru nu este suficient, iar lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să continue. Potrivit surselor disponibile, capacitatea suplimentară de energie regenerabilă a Uniunii Europene se va dubla în 2022, până la 50 de gigawați. Și cred că, cu siguranță, România este o țară cu un mare potențial de energie regenerabilă. Deci, cu cât procesele de autorizare sunt simplificate, investițiile în stabilitatea rețelelor vor face și mai realiste toate planurile ambițioase de neutralitate climatică a Europei, până în 2050.
European Energy își continuă extinderea activităților în România, având în dezvoltare o linie de proiecte verzi de 984 MW, din care 859 MW în solar și 125 MW în eolian. Primul proiect de parc solar de 20 MW este ready-to-build, iar construcția sa este programată să înceapă în 2023. Am primit, de asemenea, aprobarea de conectare la rețea pentru un alt proiect fotovoltaic de 125 MW, care se află în curs de dezvoltare a proiectului și avem și alte câteva proiecte în plan, în perioada următoare.
Care este principala schimbare survenită în piață după conflictul din Ucraina? Cum a afectat costurile, operațiunile și viteza proiectelor?
Pandemia de COVID-19, crizele din sectoarele energiei și transporturilor și, desigur, războiul din Ucraina au creat multe schimbări cu impact profund asupra costurilor și proceselor de implementare a proiectelor. Creșterea prețurilor componentelor și serviciilor, cauzată de creșterea costului energiei, a inflației, a costului de finanțare crescut, a perioadei mai lungi de livrare a dus la majorarea cheltuielilor de capital și a riscului de dezvoltare a proiectelor. Mai mult, trebuie să adăugăm turbulențele interne apărute din politicile și deciziile locale care, în coroborare cu lipsa infrastructurii necesare rețelei electrice, duc la costuri de dezvoltare ale proiectelor destul de mari și pe perioade mai lungi. Recenta OUG 119 care a stabilit o limită a prețului energiei, doar din partea producătorului, este o altă măsură cu impact destul de profund și duce la o instabilitate a pieței SRE din România și nu numai, din moment ce această măsură are un impact profund asupra sectorului bancar, așa cum s-a exprimat recent BNR. Însă ne considerăm dezvoltatori creativi (Creative Enablers). Când alții spun că este imposibil, noi încercăm. Suntem optimiști și credem că putem face o schimbare reală prin Tranziția Verde.
Care sunt cele mai recente evoluții în Power-to-X? Când credeți că am putea vedea astfel de proiecte în România și regiune?
Potențialul tehnologiei Power-to-X (ex. hidrogen verde, e-metanol) este cu adevărat enorm, atunci când electricitatea verde joacă un rol deosebit de important în rezolvarea problemelor cauzate de emisiile de CO2 în transportul mărfurilor grele, în industria chimică și în sectorul furnizării de căldură. Power-to-X a fost creat ca o soluție pentru a apela la energia verde în acele industrii în care emisiile sunt greu de redus și care depind de combustibilii fosili.
Producția de combustibili verzi a European Energy a făcut un mare pas înainte. Viitoarea instalație Power-to-X (PtX-facility) a European Energy din Kassø, Danemarca, va fi cea mai mare instalație de e-metanol din lume, până în prezent. Fondul Danez de Investiții Verzi (DGIF) a convenit în octombrie să vină cu o finanțare de 53 milioane EUR pentru investiția totală a facilității. Suntem bucuroși că DGIF vede același potențial în combustibilii verzi, inclusiv e-metanol, ca și noi, iar aceasta face parte din investiția totală în instalație, pe care banca
daneză Jyske Bank o cofinanțează. Viitoarea instalație PtX este alimentată cu energie regenerabilă din Parcul Solar Kassø, din apropiere. Un parc solar pe care European Energy l-a dezvoltat și construit. Parcul solar este până în prezent cel mai mare din Europa de Nord, cu o capacitate de 300 MW. Aceasta corespunde faptului că parcul solar poate furniza energie electrică verde pentru echivalentul a 75.000 de gospodării daneze. Intrăm acum într-o eră în care electricitatea verde este cheia pentru deblocarea provocărilor legate de emisiile de CO2 în sectorul transportului greu, al industriei chimice și al încălzirii. În această nouă eră, European Energy are soluții ecologice care ne asigură că putem atinge cu adevărat obiectivul global al unei lumi fără carbon, deoarece am făcut deja pași esenți în lumea Power-to-X și a încălzirii ecologice. Toată această experiență am dori să o împărtășim și să o implementăm aici în România, deci acum un rol esențial revine dezvoltării unui cadru de reglementare clar, care ne va permite să lucrăm la proiecte similare cu cel din Danemarca, aici în România.
Sunt câțiva pași fundamentali pe care România trebuie să-i facă în direcția PtX, cum ar fi: cadrul legislativ care va reglementa dezvoltarea și funcționarea unor astfel de proiecte; infrastructura; condițiile de piață care vor face o astfel de investiție fezabilă. Electricitatea verde nu este suficientă pentru ca România să-și atingă obiectivele, să asigure românilor energie ieftină și durabilă, capabilă să alimenteze economia locală și să ridice poziția României în UE și nu numai.
Ce ar trebui să facă România pentru a permite o accelerare a investițiilor și pentru a ne asigura independența energetică față de aprovizionarea din Rusia? Cum putem accelera adoptarea fondurilor europene? Cum putem face rețeaua mai bine adaptată surselor regenerabile? Dar în ceea ce privește cererea distribuită (demand response)?
Astăzi, capacitatea instalată de energie solară și eoliană în România se află la cele mai scăzute niveluri, în comparație cu alte țări europene și intenționăm să sprijinim România să schimbe acest lucru prin dezvoltarea construcției și exploatarea mai multor segmente energetice (PV, eolian on/offshore, PtX, etc.) în următorii ani. Zonele eoliene offshore, agro-fotovoltaice și Power-to-X încă nu au trasate un cadru legislativ, un mediu clar și prietenos, pentru a continua.
Rolul economic și geopolitic al României în UE, în sectorul țărilor Mării Negre și nu numai, este deja unul crescut și va crește și mai mult în viitorul apropiat, date fiind rolul și „vocea” semnificativă a României în regiune.
România trebuie să facă pași mari și curajoși către tranziția verde, iar producția de energie este o necesitate. România are toate atuurile și a atras deja interesul investitorilor internaționali în SRE, care sunt dispuși să investească în țară și să susțină economia românească.
România este văzută ca o piață în creștere rapidă în regiunea Europei de Sud-Est, și poate obiective mai ambițioase vor fi stabilite în noua Strategie Energetică a României, care este în prezent în lucru.
Deci, răspunzând la întrebarea dvs., în primul rând sunt necesare un climat investițional de încredere și un cadru de reglementare stabil, dezvoltarea unor reguli clare de piață pentru aceste tipuri de proiecte și mesajul clar al guvernului și dialogul direct cu părțile interesate. Suntem siguri că, de îndată ce vom avea toate cele trei componente, precum climatul investițional, cadrul de reglementare și politica, instituțiile financiare vor fi mai deschise să finanțeze aceste tipuri de proiecte și asta va da undă verde atât pentru investitorii în energie regenerabilă, cât și pentru producători și consumatori de combustibili verzi. Avem mult de lucru de acum înainte, dar obiectivul comun ne motivează.
Un alt punct important: avem nevoie de investiții în infrastructura energetică, care absolut fundamentală pentru dezvoltare și creștere. Asemenea investiții trebuiau făcute cu mult timp în urmă, acestea sunt investițiile mari și pe termen lung, dar necesare. Existența lor reprezintă un impuls semnificativ pentru creșterea economică și socială, iar lipsa lor duce la recesiune economică și socială.
Este dovedit că energia regenerabilă este cea mai ieftină, prietenoasă cu mediul și sigură, de aceea, nu vedem niciun motiv pentru care să nu dezvoltăm noi capacități de energie regenerabilă în România. Și mecanismele de eficiență energetică precum demand-response sunt la fel de importante pentru țară, întrucât măsurile de eficiență energetică pentru gospodării, pentru industrie și sectorul public trebuie implementate în paralel și în corelație inteligentă cu dezvoltarea energiei regenerabile și a combustibilului verde.
Despre European Energy
European Energy, o companie de energie regenerabilă cu sediul în Danemarca, are încă din 2004 ambiția de a sprijini dezvoltarea unui sistem energetic european independent și ecologic. European Energy acoperă întregul ciclu de viață al producției de energie electrică din surse regenerabile: dezvoltare, construcție, PPA, gestionarea activelor eoliene onshore și offshore, energie solară sau soluții de încălzire ecologică. European Energy ocupă, de asemenea, poziția de lider în Power-toX (care acoperă e-metanol, hidrogen verde).
_____________________________________________
Interviul a apărut inițial în numărul din decembrie 2022 al Energynomics Magazine.
Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.