Acasă » Regenerabile » 32%: Aceasta este ținta de regenerabile obligatorie pe care instituțiile europene au agreat-o ”peste noapte”

32%: Aceasta este ținta de regenerabile obligatorie pe care instituțiile europene au agreat-o ”peste noapte”

15 iunie 2018
Regenerabile
energynomics

Negociatorii din Parlamentul European și din statele membre au convenit să majoreze obiectivul UE privind energia din surse regenerabile pentru 2030 până la 32%, cu posibilitatea revizuirii în sus a țintei, până în 2023.

Aceasta reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de obiectivul de cel puțin 27% propus de Comisia Europeană în noiembrie 2016. Progresele dramatice din ultimii ani privind competitivitatea surselor regenerabile de energie, în special reducerile de costuri în tehnologiile onshore și offshore, au reprezentat un factor major pentru o țintă mai mare la nivelul UE. Prin acest acord, UE rămâne în competiția pentru competitivitatea globală privind energiile regenerabile, potrivit Wind Europe.

Directiva privind energia regenerabilă stabilește măsuri concrete pentru a sprijini realizarea obiectivelor. Directiva va prevede norme privind proiectarea mecanismelor de sprijin care vizează asigurarea certitudinii investitorilor. Statelor membre li se va permite să aibă licitații specifice pentru tehnologie și va trebui să asigure cel puțin cinci ani vizibilitatea sprijinului public, inclusiv momentul, volumele și bugetul pentru licitații.

Directiva include, de asemenea, o clauză de protecție a investițiilor care împiedică modificările politice retroactive, care pot avea impact asupra proiectelor existente în domeniul energiei regenerabile. Remiterea procedurilor pentru instalațiile noi și reparate va fi simplificată, cu termene mai scurte pentru construcții realizate mai rapid. ”Ne așteptăm din partea Consiliului și Parlamentului European să aprobe în mod oficial acest acord în următoarele săptămâni”, se arată în document.

Negociatorii își vor îndrepta acum atenția asupra asigurării unui acord similar cu privire la regulamentul privind guvernarea, înainte de sfârșitul lunii iunie. Este vorba despre livrarea la timp a proiectelor de planuri naționale privind energia și clima și a contribuțiilor statelor membre la obiectivul colectiv privind energiile regenerabile.

În mod esențial, președinția austriacă a Consiliului va trebui, începând cu 1 iulie, să negocieze o înțelegere ambițioasă cu privire la normele privind structura pieței înainte de sfârșitul anului, dacă obiectivele privind energia regenerabilă din cadrul planurilor naționale și ale UE din 2030 trebuie să fie livrate cost-eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *