Membrii Central Europe Energy Partners (CEEP) cer să le fie acordate gratis în proporție de 100% certificatele de emisii de carbon (EUAs) inclusiv pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi producătorii din chimie, îngrășăminte, rafinării și oțel, până în 2030, precum și o derogare de 100% pentru centralele electrice care utilizează tehnologii noi cu o eficiență energetică de 43% (lignit ) și 45% (cărbune), se arată într-un comunicat remis energynomics.ro.
Mai mult, industriașii solicită întărirea controlului statelor beneficiare membre asupra Fondului de Modernizare și cer dreptul de subvenționare a industriei combustibililor fosili indigeni, în măsura stabilită de fiecare stat membru. Acestea sunt principalele recomandări ale Summit-ului anual energetic ”29 +1”, organizat de Central Europe Energy Partners (CEEP) în cooperare cu GLOBSEC, pe data de octombrie 27-28, la Bratislava.
Membrii CEEP – companii energetice și mari consumatoare de energie de vârf ai Europei Centrale – au intrat într-un dialog extensiv cu vicepreședintele Comisiei Europene responsabil Uniunii Energiei, Maroš Šefčovič, cu doar câteva săptămâni înainte de data publicării pachetului legislativ al „Uniunii Energiei a Comisiei Europene”. În acest context, ei au subliniat faptul că securitatea aprovizionării în sectorul energiei electrice ar trebui să ia în considerare diferitele mixuri de energie din fiecare stat membru UE și ar trebui să ia în calcul, deasemenea, disponibilitatea de energie pentru tranzacții.
„Noul obiectiv propus de interconectare la 15% a piețelor de energie electrică până în 2030 ar trebui să fie analizat în detaliu, deoarece poate afecta negativ piețele de electricitate din Europa Centrală, având în vedere capacitatea lor limitată de a transporta fluxurile în bandă neprogramate care nu permit tranzacții de piață corespunzătoare. Acest lucru poate influența în mod substanțial fluxurile de energie în statele membre și ar putea face ca întregul sistem să devină instabil”, a declarat Eryk Kłossowski, președinte al Consiliului de Administrație al Central Europe Energy Partners.
Memorandumul de la Bratislava, care a fost înmânat comisarului Šefčovič cu această ocazie, a reflectat poziția generală a participanților. Ei au salutat dezvoltarea în continuare a Uniunii Energetice, care ar trebui să se bazeze pe încredere reciprocă și solidaritate, mai ales într-un moment în care UE se confruntă cu turbulențe majore. De asemenea, aceștia au subliniat că, deși UE promovează realizările sale și rolul de lider în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2 și Acordul de la Paris, ar trebui să depună eforturi, deasemenea, pentru a asigura prețuri accesibile la energie pentru ca industria să fie competitivă și să încurajeze creșterea economică necesară în Europa Centrală , în scopul de a reduce decalajul față de Europa de Vest.
„Salut Memorandumul din Bratislava și apreciez eforturile membrilor CEEP depuse pentru a-l pregăti. La nivel european lucrăm din greu pentru a crea o Uniune a Energiei, care va oferi tuturor cetățenilor europeni o aprovizionare cu energie sigură, durabilă, competitivă și la prețuri accesibile. În același timp, suntem deschiși punctelor de vedere ale părților interesate și a partenerilor, deoarece acestea sunt de mare ajutor în procesul de creare a legislației noastre”, a declarat Maroš Šefčovič.