Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna iulie până la 2,8%, de la un nivel de 2,6% în iunie, iar România este, din nou, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate, marți, de Eurostat.
În luna iulie, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) şi Danemarca (1%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (5,8%), Belgia (5,4%) şi Ungaria (4,1%).
Comparativ cu datele din luna iunie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru țări şi a crescut în 14 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 5,8%,
În zona euro, rata anuală a inflației a crescut uşor de la 2,5% în luna iunie, până la 2,6% în luna iulie. Totuşi, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas stabilă la 2,8%. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie şi alimente, exclude şi prețurile la țigări şi alcool, a rămas şi el stabil la 2,9%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară, conform Agerpres.
În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%.