Bogdan Tudorache
România este una dintre cel mai puțin dependente țări ale UE în ceea ce privește importurile de petrol.
În 2017, Uniunea Europeană (UE) s-a bazat pe importurile nete pentru 87% din consumul său de petrol. Acest raport, cunoscut sub numele de rata de dependență față de importu de petrol, este neschimbat față de 2016 și cu două puncte procentuale sub nivelul maxim de 89% înregistrat în 2015, a informat Eurostat. România se situează printre cele mai puțin dependente (cu 61%), fiind depășită doar de Danemarca (-4%) și Marea Britanie (35%). Bulgaria se află pe locul 4, cu o rată de dependență de importul de petrol de 102%.
În 18 state membre ale UE, nivelurile importurilor nete de petrol au fost apropiate de consumul de petrol, ratele de dependență fiind cuprinse între 96% și 104%. Ratele de dependență de peste 100% indică o acumulare a stocurilor de petrol, în timp ce ratele de dependență negative indică o țară exportatoare netă, potrivit Novinite.
Statul membru al UE cu cea mai mare rată de dependență la importul de petrol în 2017 a fost Estonia (115%). La celălalt capăt al scalei, rata de dependență pentru Regatul Unit a fost de 35% și de -4% pentru Danemarca.
Dependența de import de petrol este calculată ca raport dintre importurile nete de petrol (importurile de petrol minus exporturile de petrol) și consumul brut de energie internă de petrol și produse petroliere, plus combustibilul furnizat transportatorilor maritimi internaționali.