Proiectul Hidrogen – ce pregatește România
10 Apr 2024 @ 10:00 - 14:00
Miercuri, 10 aprilie 2024, la Hotel Marriott din București (Salon B), de la ora 10:00, Energynomics vă propune o conversație în care să aducem împreună toate perspectivele necesare pentru a înțelege care sunt oportunitățile momentului în Proiectul Hidrogen!
Din vara trecută, România are o lege privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile în domeniul industriei și transporturilor. Apar astfel noi obligații pentru furnizorii de combustibili și pentru consumatorii industriali de combustibili, în sensul creșterii procentului de combustibil provenit din surse regenerabile de origine nebiologică și hidrogen cu emisii reduse de carbon.
Totodată. Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei trebuie să aprobe normele privind emiterea, forma, conținutul, modalitatea de transfer, de tranzacționare, de predare și anulare a certificatelor de furnizare de hidrogen regenerabil și a certificatelor de furnizare de hidrogen cu emisii reduse de carbon.
Ministerul Energiei a lansat în dezbatere proiectul privind „Strategia Națională a Hidrogenului”, iar prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România a alocat 148 milioane euro pentru 100 MW de capacitate de electroliză prevăzute pentru companiile interesate de dezvoltarea unor capacități de producție a hidrogenului regenerabil.
AGENDA
09:30 – 10:00 Înregistrarea participanților
10:00 – 10:05 Introducere Gabriel Avăcăriței, redactor șef Energynomics
10:05 – 10:15 Andrei Alexandru, Secretar de stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
10:15 – 11:45 SESIUNE 1
- Cătălin Stancu, Senior Expert at Horváth
- Alexandru Ciocan, Senior Researcher EPG
- Alina Stoenescu, Department Manager Business Development, Refining & Marketing, OMV Petrom (online)
- Elena Popescu, CEO Elektra Renewable Support
- Dumitru Coman, CTO Chimcomplex
11:45 – 12:00 Pauză de cafea
12:00 – 13:15 SESIUNE 2
- Vlad Stoicescu, Președintele Asociației pentru Combustibili Sustenabili
- Daniela Goreacii, Manager de Proiect, FEL Romania
- Ioannis Kalapodas, Head of Romanian Office. European Energy
- Ioan Iordache, Președintele Asociației pentru Energia Hidrogenului din România
- Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă
LANSARE DE CARTE
La finalul conferinței vă invitam la lansarea lucrării „Discuții despre vectorul de energie hidrogen”, apărută la Editura Didactică și Pedagogică în colecția „Academica energie” sub semnătura autorilor Ioan Iordache, Dumitru Chisăliță, Hans Marius Shuster, Cristian Călin și Oana Dumitrean.
Cartea explică ce este și cum poate fi folosit hidrogenul, într-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor, și îndeplinește misiunea de propagare a științei în contextul în care Uniunea Europeană propune membrilor săi o tranziție către noile tehnologii ce vectorizează hidrogenul pe fondul crizei energetice generate de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.
Structurată pe capitole care explică clar cum se obține și care sunt noile domenii în care hidrogenul se va folosi într-un viitor cât se poate de apropiat, „Discuții despre vectorul de energie hidrogen” nu se poziționează ca o lucrare științifică, ci mai degrabă își propune să răspundă nevoii de educare elementare a publicului larg pentru a fi pregătit în vederea aplicării noilor politici europene.
PARTICIPARE
Accesul la conferinţă a fost închis, deoarece toate locurile au fost ocupate.
Această conferință este organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Elektra Renewable Support, Horváth.
Teme
- Care este stadiul strategiei României pentru hidrogen – producția, transportul și distribuția hidrogenului curat?
- Care sunt șansele dezvoltării unui lanț valoric al hidrogenului (pentru energie) în jurul României?
- Hidrogenul curat în sectorul energetic: politici europene, politici naționale
- Surse de hidrogen: petrochimia, agrochimia, producție pe bază de regenerabile, energie nucleară, gaze naturale, cărbune
- Utilizarea hidrogenului: aplicații industriale, mobilitate, aplicații rezidențiale
- Rolul marilor companii de gaze naturale în stocarea și transportul hidrogenului
- Mobilitatea pe bază de hidrogen – infrastructură și vehicule
- Proiecte pe hidrogen – ce se poate face, ce s-a făcut deja