Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Expert britanic: România are nevoie de resursele Mării Negre pentru a-și păstra independenţa energetică

Expert britanic: România are nevoie de resursele Mării Negre pentru a-și păstra independenţa energetică

21 ianuarie 2015
Consumatori
energynomics

Rusia ar putea profita de scăderea preţului petrolului, iar România trebuie să exploateze la potenţial maxim perimetrele din Marea Neagră pentru a-şi menţine independenţa energetică, potrivit lui Alan Riley, expert în sectorul gazelor naturale şi profesor la City University din Londra. Riley atrage atenţia că scăderea preţurilor la ţiţei poate avea consecinţă o reducere a independenţei energetice a blocului continental, iar Rusia este cea care va profita de noua situaţie, conform economica.net.

„Impactul pe termen mediu şi lung al preţurilor mici la energie nu se va vedea doar în Marea Nordului. Unul dintre puţinii producători semnificativi de hidrocarburi din surse convenţionale din Europa este România. Ţara se confruntă cu o scădere semnificativă a producţiei, care o va face din ce în ce mai dependentă de importuri, la nivelul anului 2020. De aceea, România trebuie să exploateze la potenţial maxim perimetrele din Marea Neagră, iar preţurile în scădere vor face mai dificilă atragerea de investiţii care să asigure dezvoltarea acestor zăcăminte la potenţialul maxim”, spune expertul.

Probleme similare sunt în Grecia şi Cipru, cu menţiunea că în Cipru există şi probleme de ordin geopolitic (dispute cu Turcia pe marginea platoului continental), care, alături de preţul scăzut al ţiţeiului, sunt o nouă piedică în calea investitorilor. Pericolul pentru Uniunea Europeană este că, pe termen mediu şi lung, dacă preţurile la hidrocarburi rămân scăzute, asta va conduce la deterioarea câmpurilor şi instalaţiilor aferente, care sunt deja în producţie, din cauza lipsei investiţiilor pentru întreţinere. Efectul va fi o creştere a dependenţei Europei de furnizorii externi, scrie Alan Riley.

„Producţia de petrol şi gaze din surse convenţionale scade, în Europa. Zăcămintele sunt situate în Marea Nordului şi în alte zone offshore. Cele din Marea Nordului au ajuns la maturitate şi devine din ce în ce mai scump şi mai provocator, din punct de vedere tehnologic, să extragi ce mai este pe fundul mării. Este nevoie de noi regimuri de taxare mai atractive pentru încurajarea investiţiilor necesare pentru extracţia hidrocarburilor care au mai rămas”, spune Riley.

O scădere temporară a preţului la petrol (care are efecte similiare asupra gazului), aşa cum a fost în 2009, are efecte limitate asupra climatului investiţional. Însă, dacă preţurile rămân scăzute pentru mai mult timp, este posibil ca programele de investiţii să fie oprite. Odată oprite, este mult mai greu să fie repornite. Resursele financiare pentru ele vor fi realocate pentru alte proiecte, infrastructura existentă în zonă se va deteriora, companiile de servicii vor pleca iar proiectele vor fi abandonate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *