Experții juridici ai Consiliului UE insistă asupra faptului că nu ar trebui să i se acorde Comisiei mandatul de a negocia conducta Nord Stream 2 în contul statelor membre, așa cum a dorit Polonia și alte câteva țări. Însă un expert polonez pune sub semnul întrebării avizul juridic.
Conducta Nord Steam 2 ar trebui să transporte gazul rusesc direct în Germania, prin Marea Baltică. Germania, Austria și alte câteva părți interesate afirmă răspicat că proiectul este unul comercial, și nu unul geopolitic.
Însă Polonia și alte state membre declară că proiectul contravine intereselor strategice ale UE și subminează ambiția sa de a construi o Uniune a Energiei. Chiar și președintele Consiliului, Donald Tusk, a luat o poziție împotriva conductei, potrivit lui Euractiv.com.
În bătălia legală asupra Nord Stream 2, Polonia a reușit să convingă Comisia să ceară statelor membre mandatul de a negocia cu Rusia un „cadru juridic special” pentru proiectul conductei.
În special, este necesară o certitudine juridică în ceea ce privește secțiunea maritimă (offshore) a conductei, dat fiind că o parte a acesteia, inclusiv singurul punct de intrare, se află în afara jurisdicției UE. Serviciile juridice ale Comisiei au declarat că legislația pieței interne nu se aplică secțiunilor offshore ale proiectului.
Însă experții juridici ai Consiliului au emis, la 27 septembrie, un aviz care respinge cererea de mandat a Comisiei, conchizând că executivul UE nu are un temei juridic prin care să intervină. Avizul a fost publicat pentru prima oară în Politico.eu. Ziarul german Der Spiegel a susținut că procedura legală a Consiliului a fost deschisă, cel mai probabil, la cererea Germaniei.
Avizul juridic al Consiliului respinge, în esență, opinia conform căreia Nord Stream 2 subminează securitatea aprovizionării cu gaze a UE. Într-adevăr, Consiliul declară că deschiderea unor rute alternative cu capacități sporite ar majora rezistența puterea externă de aprovizionare a Uniunii.
Dar Comisia a recunoscut deja într-un comunicat de presă că Nord Stream 2 nu contribuie la obiectivele Uniunii Energiei de a oferi acces la noi surse, rute sau furnizori de aprovizionare.
De asemenea, serviciile juridice ale Consiliului au confirmat că al Treilea pachet legislativ, privind energia, nu se aplică conductei Nord Stream 2, sprijinind astfel poziția consorțiului pro-conductă.
Biznes Alert, un partener media al publicației Euractiv, a publicat un comentariu al lui Jerzy Dudek, expert în domeniul energiei și dreptului european, care afirmă că argumentele prezentate de Consiliu nu sunt convingătoare și, într-o mare măsură, sunt incorecte.
Dudek contestă afirmația din avizul juridic, potrivit căreia UE nu are puterea de a încheia în mod independent un acord cu Rusia. Acesta este discutabil, deoarece un argument foarte puternic poate fi constituit de competența exclusivă a UE, a insistat el.