România are obligația de a exporta iarna gaze naturale în Republica Moldova, de aceea în formula de calcul privind obligativitatea producătorilor și furnizorilor de a tranzacționa între 15 iulie 2014 și 31 decembrie 2018 măcar 20% din producția internă destinată consumului de pe piața concurențială au fost incluse exporturile, arată Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).
„Baza de calcul la care se aplică procentul de 20% reprezintă cantitățile rămase disponibile după deducerea din totalul producției interne a consumului tehnologic, a cantităților de gaze destinate pieței reglementate, destinate înmagazinării și a consumurilor centralelor electrice proprii aferente perioadei iulie-decembrie 2014. De asemenea, au fost luate în considerare și obligațiile asumate de România de a exporta gaze naturale în Republica Moldova în perioada rece a anului”, se arată în comunicatul ANRE.
Când cele 20% din consumul concurențial nu pot fi atinse din pricina unor contracte ferme bilaterale anterioare instituirii obligației de a merge pe bursă, cantitatea totală disponibilă va fi tranzacționată pe bursa Opcom și pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).
“Pentru situațiile în care există deja angajamente contractuale în derulare și producătorii nu au disponibil pentru tranzacționare procentul calculat de 20%, aceștia au obligația să încheie tranzacții pentru toată cantitatea rămasă disponibilă. […] s-a instituit și obligația pentru producători de a posta pe site-ul propriu cantitățile minime obligatorii de gaze naturale care urmează a fi tranzacționate pe piețele centralizate”, potrivit comunicatului.
Ministrul Delegat pentru Energia a solicitat public ANRE să revizuiască baza de calcul pentru determinarea cantităților de gaze făcute disponibile pentru bursă, întrucât formula finală nu sprijină dezvoltarea pieței de gaze din România, suferind pe parcurs modificări care au redus baza de aplicabilitate.