Excedentul de cont curent al Rusiei a atins un nivel-record de 70,1 miliarde de dolari în al doilea trimestru, pe măsură ce creşterea explozivă a veniturilor rezultate din exporturile de energie şi materii prime a contribuit la contracararea impactului sancțiunilor impuse Moscovei de SUA şi Europa pentru invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.
Datele publicate luni de Banca Centrală a Rusiei arată că excedentul de cont curent, cel mai utilizat indicator al schimburilor comerciale cu bunuri şi servicii, a atins cel mai ridicat nivel de după anul 1994.
Colapsul importurilor Rusiei, apărut ca urmare a sancțiunilor occidentale, a fost unul din motivele care au contribuit la acest excedent record. Pentru primele şase luni din 2022, excedentul de cont curent a urcat la 138,5 miliarde de dolari, a precizat Banca Centrală a Rusiei.
În perioada aprilie-iunie 2022, exporturile Rusiei au fost de 153,1 miliarde de dolari, în scădere față de valoarea de 166,4 miliarde de dolari înregistrată în primul trimestru. Pe de altă parte, importurile Rusiei au scăzut până la 72,3 miliarde dolari în trimestrul al doilea, de la 88,7 miliarde dolari în primul trimestru, conform Agerpres.
De la debutul invaziei Ucrainei, Rusia a încetat să mai dea publicității date detaliate cu privire la importurile şi exporturile sale, dar aceste fluxuri pot fi estimate pe baza datelor publicate de țările partenere. În luna mai au apărut semnale că importurile s-au stabilizat în cazul celor cinci țări care sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei, pe măsură ce economia rusească s-a adaptat, iar companiile au început să găsească noi rute pentru livrări.
Creşterea excedentului de cont curent, combinată cu controalele stricte asupra mişcărilor de capital, care au limitat cererea de valută, au făcut din rubla rusească moneda cu cele mai bune performanțe în acest an din rândul monedelor emergente.