Rusia a furnizat anul trecut Europei o cantitate de 17 milioane de tone de gaze lichefiate (GNL), în creştere cu aproximativ 20% față de volumele livrate în 2021, ceea ce a permis compensarea parțială a scăderii exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conducte, arată datele publicate marți de platforma Refinitiv Eikon, transmite Reuters.
Anul trecut, Europa şi-a majorat semnificativ importurile de gaze lichefiate (gaze transportate pe mare în formă lichidă după ce au fost răcite la o temperatură de minus 160 de grade Celsius), în contextul diminuării importurilor de gaze naturale ruseşti livrate prin conducte, ca urmare a gravei crize politice provocată de invadarea Ucrainei.
În 2022, exporturile de gaze naturale ruseşti via conducte spre Europa au atins cel mai scăzut nivel de la prăbuşirea URSS, în condițiile în care cel mai important client al Rusiei şi-a redus importurile din cauza războiului din Ucraina şi o importantă conductă pentru transportul gazelor naturale ruseşti a fost afectată de o serie de explozii necunoscute, conform Agerpres.
În paralel, însă, Rusia şi-a majorat cu 8,6% exporturile totale de gaze lichefiate în 2022, până la aproximativ 33 de milioane de tone (aproximativ 45 de miliarde de metri cubi), din care mai mult de jumătate au fost livrate Europei, arată datele Refinitiv Eikon.
Cel mai mare producător de GNL din Rusia, firma Novatek, a fost responsabilă pentru cea mai mare parte a exporturilor ruseşti de gaze lichefiate, în condițiile în care a livrat o cantitate de 20,8 milioane de tone de gaze lichefiate de la proiectul Yamal din zona arctică şi alte 700.000 de tone de GNL de la proiectul Kriogaz-Vysotsk din Marea Baltică.
La rândul său, proiectul Sakhalin-2, dezvoltat de un consorțiu condus de Gazprom pe coasta Pacificului, şi-a majorat livrările de gaze lichefiate cu 11% în 2022, până la 11,2 milioane de tone.