Acasă » Petrol și Gaze » Exxon Mobil caută contractori de 1,3 mld. dolari pentru exploatarea platformei Neptun din Marea Neagră

Exxon Mobil caută contractori de 1,3 mld. dolari pentru exploatarea platformei Neptun din Marea Neagră

14 noiembrie 2017
Explorare și producție
energynomics

Exxon Mobil a lansat o licitaţie de 1,285 miliarde de dolari fără TVA (1,5 miliarde de dolari cu TVA) pentru proiectarea şi construcţia de gazoducte, platforme maritime şi alte instalaţii necesare extragerii gazelor naturale din perimetrul Neptun al Mării Negre.

Noua licitaţie, publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice este cea mai mare de până acum şi prevede proiectarea şi execuţia mai multor instalaţii, între care un sistem de gazoducte care include o conductă de 154 kilometri din oţel carbon acoperit cu ciment care să transporte gazele de la platforma off-shore într-o locaţie apropiată ţărmului, un sistem de cabluri de fibră optică de 160 de kilometri care să asigure comunicaţiile între platforma offshore, staţia de măsurare a gazelor şi camera centrală de control şi o platformă pentru apă de mică adâncime care să găzduiască facilităţile necesare pentru funcţionarea a 10 puţuri submarine în perimetrele Pelican şi Domino în vederea pregătirii gazelor naturale pentru transportul la ţărm.

Contractele se adaugă investiţiilor de 1,5 miliarde de dolari anunţate anterior de ExxonMobil Exploration and Production România pentru exploarea şi exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră. Proiectul Neptun este controlat de Exxon Mobil şi OMV Petrom. “Titularii Proiectului Neptun – zona de apă adâncă (ExxonMobil – operator şi OMV Petrom) continuă investiţiile în activităţi tehnice şi de evaluare pentru finalizarea conceptului tehnic pentru potenţiala dezvoltare a primei producţii de gaze naturale în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre.

Decizia Finală de Investiţie este planificată pentru a doua parte a anului viitor şi depinde de o serie de factori de natură tehnică, comercială şi financiară. Planificarea anticipată a activităţilor majore, inclusiv a programului de licitaţii publice, este parte din etapa pregătitoare, în scopul de a asigura dezvoltarea în timp a proiectului, în cazul în care se confirmă decizia finală de investiţie”, au precizat reprezentanţii ExxonMobil, citați de economica.net.

Exxon reiterează că decizia finală de investiţie nu a fost încă luată, astfel că firma îşi rezervă dreptul de a rezilia orice contract semnat care rezultă dintr-o procedură de licitaţie sau poate anula procedura de achiziţie, menţiuni incluse şi în documentaţia licitaţiilor publice lansate de companie pentru proiectul din Marea Neagră. Astfel, dacă exploatarea de gaze din perimetrul Neptun se va dovedi fezabilă, decizia finală de investiţie ar putea să fie luată până la sfârşitul anului viitor, iar gazele ar putea ajunge cel mai devreme pe piaţă în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *