Un studiu realizat de compania de consultanță EY în rândul a 1.700 de companii indică faptul că mai bine de jumătate dintre companiile active în sectorul de petrol și gaze chestionate plănuiesc cel puțin o tranzacție, o pondere identică fiind înregistrată și în rândul operatorilor cu activități economice în energie și utilități.
“Perspectivele globale ale pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A) rămân pozitive, având în vedere că 50% din companii intenţionează să realizeze tranzacţii în acest an, conform celei de-a paisprezecea ediţii a studiului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB). Ajuns în cel de-al şaptelea an de existenţă, barometrul CCB a identificat un apetit puternic pentru încheierea de tranzacţii şi de alianţe şi un peisaj M&A extrem de competitiv, în cadrul căruia aproape o treime dintre directorii chestionaţi (28%) se aşteaptă la apariţia de noi oferte nesolicitate în următoarele 12 luni”, arată analiștii EY.
Înclinația spre achiziții și alianțe între companii, care se va menține și în anul următor, apare pe fondul unei perioade prelungite de “evoluţie economică incertă, cuplată cu fenomenele disruptive de pe anumite pieţe […] Având în vedere presiunea asupra preţurilor şi ritmul schimbării, creşterea organică, de cele mai multe ori, nu mai este suficientă. Companiile sunt tot mai înclinate să încheie tranzacţii şi să formeze alianţe ca să genereze venituri mai mari”, a declarat Florin Vasilică, liderul Departamentului de Asistenţă în tranzacţii pentru EY România, arată un comunicat de presă emis de companie.
“Pe lângă tranzacţii, 40% din companii iau în considerare încheierea de alianţe care să le ajute să facă faţă impactului transformărilor digitale din mediul de business în care activează. Alianţele sunt tot mai des văzute ca un mijloc prin care poţi beneficia de experienţa altor companii. Acestea oferă o abordare mai informală, cu riscuri mai scăzute, fapt care permite companiilor să răspundă rapid schimbărilor din piaţă. Companiile pot intra şi ieşi dintr-o alianţă cu mai multă uşurinţă decât dintr-o fuziune sau dintr-o achiziţie”, a adăugat Florin Vasilică.
Conform studiului, tehnologia şi schimbarea preferinţelor consumatorilor stimulează convergenţa sectorială şi accelerează apariţia de noi competitori în cadrul multor industrii, iar acest fapt alimentează dorinţa de a încheia tranzacţii şi de revizuire a activelor. Peste o treime din executivii chestionați (37%) se aşteaptă la creşterea vânzărilor forţate în anul următor. Această tendinţă este în acord cu comportamentul companiilor din tot mai multe sectoare care se orientează către alte zone şi îşi revizuiesc strategia, adesea în vederea vânzării activelor slab performante.
În contextul unei creşteri economice încă modeste, companiile caută să-şi îmbunătăţească perspectivele de creştere în afara graniţelor propriei ţări, 74% dintre acestea luând în considerare încheierea de tranzacţii transfrontaliere. Conform rezultatelor studiului, companiile continuă să-şi revizuiască portofoliile şi să evalueze zonele în care operează. Directorii sunt interesaţi să caute în afara graniţelor zone de creştere solidă pe măsură ce îşi planifică strategiile de investiţii.
Fluxurile tranzacţiilor M&A arată că firmele explorează o varietate de regiuni geografice pentru a identifica oportunităţi care să le susţină obiectivele strategice. Europa de Vest este din nou prima opţiune în preferinţele acestora, companiile căutând să profite de evaluările financiare relativ mai joase şi de finanţările mai ieftine din această regiune.
În ceea ce priveşte piaţa românească şi perspectivele sale, experţii se aşteaptă ca gradul de încredere crescut în economia autohtonă să se reflecte în continuare printr-un apetit susţinut de tranzacţii şi oportunităţi de investiţii în România
“România este a treia ţară din regiune, atât la nivel de număr de tranzacţii înregistrate în cursul anului 2015, dar şi în valoare. Ne aşteptăm ca gradul de încredere crescut în economia românească să se reflecte în continuare printr-un apetit susţinut de tranzacţii şi oportunităţi de investiţii în România. Deja asistăm la mutări interesante în anumite sectoare datorate şi unui interes mai mare al antreprenorilor vis-a-vis de tranzacţiile concurenţilor, precum şi al abundenţei surselor ieftine de finanţare şi a unui număr mai mare de investitori interesaţi de ţara noastră”, a concluzionat Florin Vasilică.