În pofida unui mediu geopolitic tot mai complex, apetitul pentru fuziuni și achiziții (M&A) de la nivel global înregistrează un record al ultimilor 10 ani, potrivit celei de-a 20-a ediții a raportului Global Capital Confidence Barometer (CCB), un studiu bianual derulat în rândul a peste 2.900 de directori executivi din 47 de țări. Aproape șase din zece companii la nivel mondial (59%) planifică acum să facă o achiziție în anul următor, în creștere de la 52% cu 12 luni în urmă.
„România continuă să fie atractivă pentru investitorii străini, ca urmare a unei performanțe în creștere a consumului și a puterii de cumpărare. Sectoarele de interes sunt atât cele tradiționale, ca cel al petrolului și gazelor sau al energiei, cât și cel de tehnologie, care înregistrează o efervescență crescută”, arată Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.
De asemenea, directorii executivi se așteaptă ca omologii lor să fie activi la masa negocierilor, 92% dintre respondenți preconizând că piața M&A globală va crește în următorul an, față de 86% în aprilie 2018.
Intențiile M&A sunt susținute de o încredere mai mare în rândul corporațiilor. În contrast net cu opinia multor economiști, care prezic o creștere mai lentă, și în pofida incertitudinilor geopolitice, directorii executivi din toată lumea sunt mai optimiști cu privire la perspectivele macroeconomice. O majoritate covârșitoare a respondenților (93%) consideră că economia globală se îmbunătățește, marcând o creștere de 20 de procente a așteptărilor pozitive față de 73% în urmă cu un an. Această perspectivă ambițioasă în rândul directorilor executivi este reflectată de estimările optimiste ale performanțelor lor viitoare: 76% dintre respondenți preconizează o creștere a veniturilor între 6% și 15% în următorul an.
Deși se concentrează asupra tranzacțiilor și creșterii, directorii executivi nu pierd din vedere riscurile. O treime dintre aceștia (33%) consideră că principalul motiv de îngrijorare este o potențială încetinire a creșterii economice, deși nu se așteaptă ca aceasta să aibă loc. Un număr similar de executivi (27%) consideră că incertitudinile geopolitice, comerciale și cele legate de reglementare reprezintă cele mai mari riscuri externe pentru dezvoltarea companiilor lor.