Acasă » Interes general » Macroeconomie » Tranzacțiile globale din energie au atins 200 de miliarde de dolari anul trecut

Tranzacțiile globale din energie au atins 200 de miliarde de dolari anul trecut

2 martie 2016
Interes general
energynomics

Anul trecut au avut loc tranzacţii de 200 de miliarde de dolari la nivel global în domeniul energiei şi utilităţilor, cu 13% mai mult decât în 2014, arată raportul „Ernst&Young Power Transactions and Trends”. Nivelul atins anul trecut este cel mai mare înregistrat din 2009.

În ce privește tipul de active tranzacționate, centralele eoliene și solare au reprezentat în jur de jumătate din numărul de trazacții realizate, cu 245 de transferuri cu o valoare cumulată de 68 de miliarde de dolari.

„Alături de energiile regenerabile, convergenţa trans-sectorială şi investiţiile în segmentele midstream şi upstream au fost principalele motoare care au accelerat activitatea de tranzacţionare a companiilor de utilităţi ce caută noi căi de creştere. Tranzacţiile care au implicat convergenţa au totalizat 33 miliarde de dolari în 2015”, au spus reprezentanții companiei EY, editorul raportului.

Valeriu Binig_EY PartnerInovarea, utilizarea cunoștințelor din domenii conexe și consolidarea sunt activitățile la ordinea zilei pentru companiile de utilități din domeniul gazelor și energiei electrice, a punctat și Valeriu Binig (foto), Partener Asistenţă în afaceri pentru EY România.

„Companiile de utilităţi îşi unesc din ce în ce mai mult forţele cu firme din afara sectorului ca să valorifice sinergiile şi experienţe comune. Megafuziunile din domeniul gazelor şi al energiei electrice din Statele Unite, tranzacţiile din telecomunicaţii din Japonia şi parteneriatele cu componentă tehnologică puternică din Europa au evidenţiat dorinţa de identificare a unor căi inovatoare de creştere, în întregul sector, de-a lungul anului 2015”, a spus el.

Revenind la activele din sectorul energiei regenerabile, tranzacțiile de acest gen au contribuit cu 61% la valoarea totală a tranzacţiilor din Europa în trimestrul al patrulea, iar Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au reprezentat principalele puncte de atracţie, mai punctează evaluatorii din studiul EY.

În contrapartidă, încrederea investitorilor în segmentul producţiei convenţionale de energie a scăzut. “În timp ce interesul pentru energia bazată pe cărbune şi gaz este în scădere, valoarea utilităţilor cu grad ridicat de utilizare a energiei generate pe aceste căi s-a diminuat, fapt evidenţiat de reducerea cu 60% a preţului acţiunilor companiilor pe parcursul anului 2015″, evidențiază autorii documentului.

Studierea amănunțită a tranzacțiilor și a comportamentului companiilor de profil dictează că urmează o convergență din ce în ce mai mare între firmele de utilități și cele de tehnologie, spun autorii studiului.

„În contextul unor scăderi record ale preţurilor en-gros, cu alocări tot mai mici de fonduri şi creşteri ale dezechilibrelor, companiile de utilităţi îşi îndreaptă atenţia către servicii energetice şi către zona de downstream. Vom vedea în acest an o convergenţă şi mai mare între firmele de utilităţi şi cele de tehnologie”, menționează analiștii EY.

Raportul poate fi descărcat de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *