Proiectul Neptun Deep de la Marea Neagră este unic la nivel mondial și extrem de favorabil pentru țările din regiune, precum și pentru Europa în ansamblu. Gazul natural care va fi extras de OMV Petrom și Romgaz crește considerabil securitatea în aprovizionare, vine cu un cost mai redus prin prisma proximității și are cel mai bun profil de durabilitate din perspectiva emisiilor asociate de CO2.
Franck Neel, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie în cadrul OMV Petrom, a lansat o puternică pledoarie în favoarea proiectului Neptun Deep de la Marea Neagră cu ocazia “Forumului gazelor naturale: de la monopol la piață liberă”, organizat recent de Ministerul Energiei al Republicii Moldova.
Gazul din Marea Neagră este cel mai durabil gaz din lume, cu un conținut de CO2 pe barilul echivalent petrol de 4 kg CO2/boe, un nivel unic în lume, a afirmat Franck Neel. Acest nivel „este la jumătate față de cel al gazului provenit din Marea Nordului, care este folosit în Europa”. Din această perspectivă, el a insistat pentru o abordare rezonabilă inclusiv de către organizațiile de mediu. Dacă există o sursă de gaze naturale care ar trebui promovată pentru a fi menținută în utilizare la nivel european, aceasta este gazul natural provenit de la Marea Neagră. Nici gazul norvegian, nici cel american și nici cel rusesc nu se compară cu cel care va fi extras din Marea Neagră din perspectiva impactului redus al emisiilor de carbon.
În acest context, Franck Neel a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să evite directive sau regulamente pentru tranziția energetică care să însemne aplicarea unor regimuri punitive pentru producția locală de gaze naturale. “Acestea ne-ar face mai puțin competitivi în fața altor jucători pentru că noi am fi obligați să plătim impozite sau alte contribuții pe care aceștia nu sunt obligați să le acopere. Nu ne temem de competiție, dar dați-ne reguli echitabile pentru a putea concura în piață”, a explicat Franck Neel.
Regimul fiscal din România este unul funcțional în ceea ce privește sectorul offshore, a adăugat el, iar dovada este că investitorii sunt prezenți și lucrează la Marea Neagră. Lucrurile nu stau deloc așa în sectorul onshore, unde regulile aplicate descurajează investițiile.