Un val de tranzacții în industria energiei eoliene a fost pus în așteptare pentru a evalua impactul alegerilor din SUA și al Brexit-ului, dovedind că firmele au strategii opuse în producția de componente ale turbinelor când vine vorba de cele mai complicate și sensibile din acestea: lamele.
Companiile nu merg în aceeași direcție când vine vorba de producție domestică sau externalizare în producția de lamele, care pot ajunge până la mărimea unui teren sportiv, mai ales pe fondul unui val de fuziuni și achiziții masiv, în cadrul unui sector eolian care se bazează încă pe sprijinul volatil al statului, conform Reuters.
General Electric și Senvion, doi dintre primii 10 producători de turbine, au anunțat recent tranzacții care să majoreze sinergiile generate de integrare.
Acest lucru intră în conflict cu strategiile de externalizare ale unor rivali precum Vestas din Danemarca, Goldwind din China sau Gamesa din Spania – care fuzionează cu Siemens.
„Există unele segmente care reprezintă o sursă de diferențiere și asta trebuie păstrat în proprietate,” a declarat Jean-Marc Lechene, director operațional al Vestas, cel mai mare producator de turbine din lume, referindu-se la tehnologia din spatele lamelor.
Pe de altă parte, parte din producție poate fi de rutină și prin urmare ar putea fi externalizată, dpret pentru care au apărut aceste două tendințe, a adăugat el.
Însă incertitudinea în creștere asupra sprijinului viitor pentru sursele de energie regenerabile – declanșată de victoria lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii și de decizia Marii Britanii de a părăsi UE – ar putea înclina balanța în favoarea externalizării.
„Trebuie să fii capabil să răspunzi la o reorientare a cererii de la o țară la alta, dat fiind faptul că acest sector depinde de sprijinul politic, care se poate schimba rapid”, a declarat analistul Macquarie, Gurpreet Gujral.
Lamele reprezinta aproximativ o cincime din costurile de componente pentru turbinele eoliene – care sunt de aproximativ 3 milioane de euro (3,2 milioane de dolari) pentru cele mai comune modele – și sunt esențiale pentru a determina capacitatea lor.
Acestea sunt expuse în mod constant unor intensități variate ale vântului, fapt pentru care designul lor este esențial, iar construcția lor – ceea ce necesită adezivi, care se așază în diferite straturi de carbon sau fibră de sticlă care trebuie să se usuce la exact temperaturile necesare – poate fi, deasemenea, complexă.
Firmele conservatoare, precum Enercon din Germania, intenționează să păstreze patentul tehnologic în interior, pentru a controla toate etapele procesului de producție, pe o piață extrem de competitivă.
Vestas, prin contrast, a externalizat aproximativ o cincime din producția de lame, majorând cu 30% volumul turbinelor produse și livrate în 2015, în timp ce costurile au crescut doar cu o cincime, până la 6,9 miliarde de euro.
„Externalizarea poate oferi vânzătorilor de turbine o mai mare flexibilitate în utilizarea producătorilor independenți la nivel global, evitând în același timp necesitatea de a construi noi fabrici pentru a deservi toate piețele globale”, a declarat Jesse Broehl, analist senior la Navigant Research.