Acasă » Regenerabile » Facebook, Microsoft, Amazon aleg energia verde

Facebook, Microsoft, Amazon aleg energia verde

16 februarie 2018
Eolian
energynomics

Operatorii de centre de date utilizează tot mai mult energia verde, deoarece energia din surse regenerabile costă mai puțin, primește subvenții, iar clienții agreează ideea, potrivit unui raport al analiștilor de la IHS Markit.

Studiul arată că Apple utilizează în totalitate energie din surse regenerabile în centrele sale de date, încă din 2013. Google a atins nivelul de 100% anul trecut, fiind la 50% în 2016.

Facebook este acum la 50%, crescând de la 25% în 2015, așa cum sunt și Microsoft și Amazon, care au fost la un nivel de 47% și, respectiv, 40% în 2016. IHS Markit spune că, la mijlocul anului 2017, Amazon folosea șase ferme solare și patru ferme eoliene, furnizând anual 2,6 milioane de MWh către rețeaua centrelor sale de date, potrivit theregister.co.uk.

Deși alimentarea unui centru de date cu surse de energie regenerabile la fața locului este posibilă, ea este greu de efectuat în zonele izolate din punct de vedere geografic.

Supermicro arată modul în care operatorii de centre de date la scală mică pot folosi parțial energie verde, prin exemplul parcului propriu San Jose Green Computing Park și cu tehnologia celulelor de combustibil 3MW de la Bloom Energy.

IHS Markit spune că astfel de celule de combustibil ”sunt extrem de eficiente și deseori merg fără probleme. În dezavantaj, acestea nu sunt recunoscute pe scală largă ca fiind o sursă regenerabilă de energie și tind să fie costisitoare”.

Analiștii spun că generarea de energie la fața locului este în principiu mai curată decât dacă este livrată de o companie de utilități.

Generarea geotermală și hidroelectrică la fața locului este considerată a fi dificilă și costisitoare, nimic surprinzătoar, întrucât energia solară și eoliană sunt mai fezabile, deși cu constrângeri proprii (vremea).

Analistul Maggie Shillington spune: „Resursele care sunt cel mai de dorit sunt soarele și vântul. Aceasta se datorează implementării relativ ușoare a ambelor, eficienței în producția de energie și barierelor fizice inferioare în punerea lor în fucnțiune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *