Taxa de 1,5% pe construcțiile speciale introdusă de la 1 ianurie, nu va fi pusă de distribuitorii de gaze și energie electrică în tarifele din acest an pentru gospodării. În condițiile în care majoritatea consumatorilor de acest tip sunt încă alimentați din piața reglementată, ANRE a fixat prețurile pentru 2014 de anul trecut, iar impactul noii taxe va putea fi prins abia în tarifele pentru 2015.
“Impactul asupra CEZ România este de circa 10-15 milioane de euro pe an. Anul acesta, impactul în prețul final va fi zero, întrucât, potrivit legislației, dacă pe parcursul unui an apare o taxă, acest lucru este recunoscut ca și cost neprevăzut, dar abia din anul următor, adică în 2015, ar putea avea impact în factura finală”, a spus Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România, citat de Agerpres. Enel România estimează că va plăti aproape 15 milioane de euro în acest an.
Un mare distribuitor de gaze, GdF Suez Energy România, a spus prin vocea directorului său general: “pentru noi, impactul va fi undeva între 8 și 15 milioane de euro. Chiar dacă luăm intervalul maxim, impactul în prețul final va fi mic”.
Și producătorii de petrol și gaze, două dintre materiile prime pentru energie electrică, sunt afectați de eliminarea exceptării de la taxare a construcțiilor speciale. Directorul general al Romgaz, producător de stat și unul dintre cei mai importanți producători de gaze naturale din această regiune a Europei, spune că firma va plăti echivalentul a mai mult de 22 milioane de euro în contul acestei taxe. Și Rompetrol va plăti 10 milioane de dolari la bugetul de stat în contul taxei pe construcțiile speciale, spune noul vicepreședinte al Rompetrol, Cătălin Dumitru.