Acasă » Termo » Facturile pentru încălzire se vor dubla în următorii opt ani în Capitală

Facturile pentru încălzire se vor dubla în următorii opt ani în Capitală

31 mai 2017
Cogenerare
energynomics

Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București vorbeşte despre o creştere etapizată a facturii până în 2026.

Strategia relaţionează preţul plătit de populaţie pentru căldură, puternic subvenţionat, cu venitul din Bucureşti, concluzia fiind că bucureştenii plătesc prea puţin şi că acest preţ ar trebui să crească.

În anul 2015, venitul minim disponibil a fost de circa 430 de euro lunar, pentru o gospodărie. Gradul de suportabilitate a serviciului de alimentare centralizată este calculat, în România, la 8,5% din venitul minim pe gospodărie, mai puţin decât cel agreat la nivel european, unde, unde pragul conventional de suportabilitate pentru plata energiei termice este de 10%, conform e-nergia.ro.

“Comparativ cu tariful plătit în prezent de populație pentru energia termică (30,72 EUR/Gcal exclusiv TVA), tariful suportabil calculat conform metodologiei descrise mai sus, este mai mare. Prin urmare s-ar putea spune că tariful plătit de populație ar trebui să crească la nivelul tarifului suportabil menționat”, scrie în strategie.

Ca atare, autorii strategiei vorbesc despre o creştere etapizată a preţului gigacaloriei. “Tariful la căldura furnizată populației se propune să ajungă la valoarea tarifului suportabil gradual, astfel încât modificarea de tarif să nu conducă la situații care ar putea influența confortul termic al consumatorilor. Astfel, pentru analiza de față s-a considerat ca tariful plătit de populație va ajunge la nivelul tarifului suportabil gradual până în anul 2031, după care va fi menținut la nivelul tarifului suportabil, (…). Acoperirea tarifului real al căldurii la nivelul sitemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul București se va realiza în continuare din subvenții de la bugetul local”, se arată în document.

Dacă administraţia Bucureştiului ar urma cele scrie în acest document, încă din acest an preţul gigacaloriei ar urma să crească, până la 32,47 euro, nivel totuşi mult inferior preţului considerat suportabil, de 58 de euro.

Etapizat, preţul ar urma să crească, astfel încât, în 2026, se va ajunge la 60 de euro, dublul valorii de acum, dar tot sub nivelul considerat suportabil. În 2031, se va ajunge la 77,42 euro pe gigacalorie, nivel egal cu cel considerat suportabil pentru populaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *