Operatorii economici din România care activează în conformitate cu legislația națională în domeniul reciclării deşeurilor pot primi până la 8,4 milioane de euro pentru construirea unei fabrici de reciclare, a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
„Trebuie să ştim că producem extrem de multe gunoaie, doar dacă ne raportăm la cele municipale. Peste 6 milioane de tone ajung în fiecare an la gropile de gunoi. Un alt lucru negativ se referă la cifrele ruşinoase la colectare separată şi reciclare deşeuri, pentru că astăzi România reuşeşte ca 12-13% din cantitatea de deşeuri să o trimită în fabricile de reciclare.
”Peste 80% din ceea ce producem ajunge în gropile de gunoi, față de 20 şi ceva la sută, media Uniunii Europene. Iar aceste chestiuni la care m-am referit mai devreme pot fi remediate în parte, e adevărat, şi folosindu-ne de Sistemul Garanție-Returnare, pentru că SGR-ul îşi propune anul acesta să atingă o performanță de 65%, iar începând cu al treilea an de funcționare, ținta pe care am propus-o prin lege este de peste 90%, țintă dovedită a fi fezabilă de performanțele altor sisteme de garanție-returnare din Europa. Pentru a fi completă această Horă a reciclării despre care discutăm, mai avem nevoie de încă un lucru, şi anume de fabricile care vor trebui să gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care ne propunem să le strângem în fiecare an”, a spus Fechet, citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că îşi doreşte ca aceste resurse extrem de importante să fie procesate în România, să nu fie exportate în alte țări, pentru că ele vor genera locuri de muncă, vor genera investiții şi oportunități pentru mediul de afaceri.
„Din acest punct de vedere, venim în sprijinul mediului privat şi, astăzi, am trimis la Monitorul Oficial Ordinul de ministru în care ne propunem să finanțăm cu 220 de milioane de euro, respectiv un miliard de lei, un număr aproximativ 26 de fabrici de reciclare pe care urmează să le finanțăm într-un procent care poate ajunge la 75%. Aşadar 25% capital al beneficiarului şi 75% finanțare pe care o va acorda Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu, bani din PNRR. Vom finanța proiecte într-un interval cuprins între 500.000 de euro şi 8,4 milioane de euro. Discutăm despre operatori economici autorizați care desfăşoară cel puțin una dintre următoarele categorii: tratare de deşeuri nepericuloase, sau tratare de deşeuri periculoase”, a menționat ministrul de resort.
Conform Ghidului de finanțare al programului „Fabrici de reciclare”, operatori economici eligibili trebuie să nu fie întreprinderi în dificultate, în incapacitate de plată/în stare de insolvență, în stare de faliment sau lichidare şi să nu aibă datorii la bugetul de stat. De asemenea, nu sunt eligibile firmele care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii.